Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MOST-HÍD predstavil balíček opatrení na pomoc slabším regiónom

Na snímke zvolený staronový predseda politickej strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: TASR/Martin Baumann

Patrí medzi ne napríklad zjednodušenie a návrat rovnej dane z príjmov a jej zníženie.

Bratislava 18. februára (TASR) – Vytváranie nových pracovných miest či zlepšenie podnikateľského prostredia – to sú niektoré z cieľov takzvaného regionálneho balíčka, ktorý dnes predstavila strana Most-Híd. Balíček má pomáhať predovšetkým zaostalejším regiónom na Slovensku a strana by ho v prípade účasti vo vláde chcela presadzovať.

"Regionálny balíček obsahuje viaceré opatrenia na podporu zamestnanosti na celoštátnej aj regionálnej úrovni," priblížil podpredseda strany László Solymos. Patrí medzi ne napríklad zjednodušenie a návrat rovnej dane z príjmov a jej zníženie. Tiež podpora zamestnávania dlhodobo nezamestnaných a zníženie daňového a administratívneho zaťaženia a odvodov pre malých a stredných podnikateľov.

"Za veľmi dôležité považujeme podporu domácich investorov, podporu našich malých a stredných podnikateľov pri vytváraní pracovných miest," dodal Solymos. Strana preto navrhuje, aby mali investičné stimuly jasné pravidlá a boli nárokovateľné pre každého investora, ktorý splní tieto podmienky. "Toto opatrenie podľa nás výrazne pomôže pri vytváraní nových pracovných miest," vysvetlil.

Okrem toho chce strana presadzovať zrušenie niektorých podľa nej absolútne zbytočných zákonov a pravidiel a zníženie administratívnej záťaže pre podnikateľov. A aby zabránila ďalšiemu nárastu regulačného zaťaženia, chce zaviesť do praxe princíp "jeden prijatý a jeden zrušený". To znamená, že každý nový zákon či pravidlo, ktorý zvyšuje regulačné zaťaženie, musí byť vyvážený zrušením nejakého už existujúceho pravidla.

Strana je tiež za zavedenie takzvanej "sunset klauzuly" do nových regulácií. "To znamená, že zákony by sa prijímali na určitý čas a potom sa ich platnosť automaticky skončí, ak sa parlamentom neobnovia," doplnil Solymos.

Za kľúčovú otázku Most-Híd považuje aj zachovanie poľnohospodárskej výroby a aj podporu živočíšnej výroby. Chce podporiť spracovateľské závody či už na živočíšnu alebo rastlinnú výrobu. "Slovensko produkuje množstvo surovín, ktoré vyváža na spracovanie do zahraničia, ale takto zároveň stráca pridanú hodnotu. To potrebujeme zmeniť," avizoval Solymos.

Okrem toho je podľa neho potrebné podporiť aj rozvoj vidieckeho turizmu a dostupnosť regiónov. Jedným z cieľov strany je preto zaistiť, aby na Slovensku nebola obec, ktorá by nemala do 30 minúť dostupnosť na diaľnicu či rýchlostnú cestu. Regionálny balíček je súčasťou volebného programu strany Most-Híd, ktorý má viac ako 400 návrhov. "Tvrdíme, že kto má ambíciu ísť do vlády, mal by mať zrozumiteľný a veľmi presný program," konštatoval predseda strany Béla Bugár.