Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MOST-HÍD: Starodôchodcovia sa dočkajú vyšších dôchodkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Strana uviedla, že jednou zo zásadných a dlhodobých priorít je pre ňu zlepšenie kvality života seniorov a presadenie zmien v nastavení systému dôchodkového sporenia.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Dôchodcovia sa v druhom pilieri budú môcť slobodnejšie rozhodnúť, ako naložia so svojimi úsporami. Vláda už schválila novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení, v ktorej sa strane Most-Híd podarilo presadiť zmeny týkajúce sa programového výberu úspor. Strana si pripisuje aj ďalšiu zásluhu v rámci vládnej koalície. Od budúceho roka by sa mali dorovnávať dôchodky tzv. starodôchodcom.

Strana uviedla, že jednou zo zásadných a dlhodobých priorít je pre ňu zlepšenie kvality života seniorov a presadenie zmien v nastavení systému dôchodkového sporenia.

"Naše vytrvalé úsilie pomôcť dôchodcom sa vyplatilo. Okrem toho, že vláda už schválila pre rok 2017 výrazne štedrejšiu valorizáciu ako tomu bolo pre tento rok, do legislatívneho procesu sa dostala aj novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá umožní dôchodcom slobodnejšie sa rozhodovať o tom, ako naložia so svojimi úsporami v druhom pilieri," skonštatoval v správe pre médiá štátny tajomník rezortu práce a podpredseda strany Ivan Švejna.

Podľa neho však najvýznamnejšou časťou naplnenia záväzku voči seniorom je to, že po 13 rokoch sa konečne zvýšia penzie aj tzv. starodôchodcom. "Časti tzv. starodôchodcov bolo ublížené tým, že išli do dôchodku pred rokom 2004 s rozdielnym dôchodkom, ako keby išli povedzme o deň neskôr. Vznikli tak naozaj nemalé rozdiely medzi dôchodkami tzv. starodôchodcov a dôchodkami, ktoré boli priznané po 31. decembri 2003. Veľa starodôchodcov to pociťuje ako veľkú krivdu," pripomenul Švejna, podľa ktorého sa pripravované legislatívne zmeny týkajú až približne 100.000 dôchodcov.

"Dotknutým seniorom penzie prepočítame podľa individuálneho kľúča, vzorec pre ich nárast bude zahrnutý v novele zákona o sociálnom poistení, ktorá by mohla vstúpiť do platnosti v auguste budúceho roka," avizoval Švejna. Zároveň dodal, že seniorom by penzie po novom mali stúpnuť aj o niekoľko desiatok eur.