Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

MOST-HÍD vyzýva vládu: Bojujte za spravodlivé podmienky pre farmárov

Zsolt Simon Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pri boji o spravodlivé podmienky pre slovenských farmárov ponúkajú bugárovci Smeru-SD podporu. Na dnešnom brífingu v parlamente to vyhlásil poslanec Mosta-Híd Gabriel Csicsai.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Strana Most-Híd vyzýva vládu Roberta Fica (Smer-SD), aby bojovala za spravodlivé delenie podpôr v rámci spoločnej poľnohospodárskej politike v novom plánovacom období 2014-2020. Pri boji o spravodlivé podmienky pre slovenských farmárov ponúkajú bugárovci Smeru-SD podporu. Na dnešnom brífingu v parlamente to vyhlásil poslanec Mosta-Híd Gabriel Csicsai.

Varuje zároveň, že ak vládna strana nevyužije čas do uzavretia spoločnej poľnohospodárskej politiky, bude to mať negatívne dopady na prežitie a konkurencieschopnosť slovenského poľnohospodárstva a prehĺbi v nej krízu. "Hrozia nám diskriminačné podmienky pri platbách na plochu, tzv. SAPS," zdôraznil s tým, že Slovensko dnes ťahá za kratší koniec.

"V súčasnosti to vyzerá tak, že hladina podpôr na plochu by mala zostať na súčasnej úrovni, čo je minimálne dva až trikrát nižšia, ako v súčasnosti dostávajú staré členské štáty. Sme presvedčení, že toto dokáže fatálne hendikepovať slovenských farmárov v ďalšom období 2014 až 2020," povedal opozičný poslanec. Do vážnych problémov sa podľa neho dostane živočíšna výroba aj pestovanie zeleniny a ovocia. "Obávame sa, že tieto problémy môžu byť nenapraviteľné," uviedol.