Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Obnova mosta Ružín ide podľa plánu, najdôležitejšiu časť už ukončili

Kontrolný deň na rekonštrukcii mosta Ružín 14. septembra 2017. Foto: TASR/František Iván

V ďalších dňoch budú nasledovať práce na vrchnej stavbe mosta realizáciou dočasnej lávky, ako aj debnenia.

Košice 14. septembra (TASR) - Zhotoviteľ prác na moste nad vodnou priehradou Ružín, spoločnosť Strabag, s. r. o., má za sebou najdôležitejšiu časť rekonštrukcie. Skonštatoval to v rámci dnešného kontrolného dňa na stavbe. Práce firma realizuje za zmluvnú cenu 1,65 milióna eur.

"Dnes bolo ukončené samotné predpínanie káblov, čiže môžeme povedať, že most je staticky zabezpečený. Predchádzala tomu takmer týždňová príprava. V samotnom telese mosta prebiehala montáž chráničiek a počas nedele (10.9) a pondelka (11.9.) nastrkávanie oceľových lán do chráničiek, ktoré boli v priebehu včerajšieho a dnešného dňa predpínané," uviedol zástupca zhotoviteľa Viktor Kanda.



Väčšina stavebných prác doteraz podľa jeho slov prebiehala vo vnútorných priestoroch mosta, v takzvaných komorách.

"Nepretržite tam pracovalo 20 ľudí, ktorí sa podieľali na injektáži zvislých nosných konštrukcií i betonáží. Pred týždňom prebehla montáž oceľových konštrukcií – deviátorov, ktoré budú trvalo dotvárať atmosféru mosta a sú viditeľné pri pohľade na celý most zboku od vodnej nádrže," priblížil Kanda s tým, že v ďalších dňoch budú nasledovať práce na vrchnej stavbe mosta realizáciou dočasnej lávky, ako aj debnenia.

"Zatiaľ ideme podľa harmonogramu a budeme trocha potrebovať aj pomoc počasia, aby v priebehu októbra, novembra nás nezastihli nejaké výraznejšie dažde alebo sneženie," doplnil Kanda.

Vedúci odboru dopravy Košického samosprávneho kraja (KSK) Ladislav Olexa tvrdí, že s postupom prác sú spokojní.

"Rovnako sa môžem vyjadriť k tomu, že aj účelová komunikácia slúži svojmu účelu. Bolo to dobré rozhodnutie, že vozidlá môžu tadiaľ chodiť. Nenastali zatiaľ žiadne mimoriadne udalosti na tejto účelovej komunikácii," povedal Olexa.



KSK podľa jeho slov v spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky a jednotlivými samosprávami pracuje na tom, aby sa v Krompachoch a Margecanoch vytvoril predstaničný priestor, čím sa dotvorí celý uzol.

"Pripravujeme práce už teraz z hľadiska verejnej osobnej dopravy na nábeh cestovného poriadku po kolaudácii mosta a jeho uvedenia do prevádzky. Čiže už zabezpečujeme nástup autobusov tak, ako to pôvodne bolo," dodal Olexa.

Plánovaný termín ukončenia rekonštrukčných prác na moste je začiatok decembra tohto roka.