Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Motoristi by nemali zabúdať na emisnú a technickú kontrolu vozidla

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pravidelnú technickú a emisnú kontrolu musí v presne stanovených lehotách absolvovať každé motorové vozidlo, ktoré je prihlásené do evidencie vozidiel.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Viac ako 150.000 vozidiel nemá v súčasnosti platnú technickú či emisnú kontrolu. 

Ak obvodný úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie zistí, že majiteľ vozidla nemá platnú technickú či emisnú kontrolu, zašle mu oznámenie o začatí konania vo veci uloženia pokuty. Súhrnná pokuta za chýbajúcu emisnú a technickú kontrolu je 332 eur. Vodiči pritom majú k dispozícii širokú sieť staníc technickej kontroly, ktorých bolo ku koncu roka 2012 celkovo 128. Nemenej dôležitá je aj pravidelná emisná kontrola. Vodiči môžu navštíviť ktorékoľvek z 255 pracovísk emisnej kontroly po celom Slovensku.

Hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Martin Kóňa radí: "Pravidelnú technickú a emisnú kontrolu musí v presne stanovených lehotách absolvovať každé motorové vozidlo, ktoré je prihlásené do evidencie vozidiel (s malými výnimkami). Táto povinnosť, ktorá vyplýva z predpisov Európskej únie, platí na Slovensku od 1.3.2005. Lehoty kontrol sa odvíjajú od dátumu prvej evidencie vozidiel. Ak napríklad vodič zaevidoval nové vozidlo kategórie M1, s benzínovým motorom s riadeným katalyzátorom 31.12.2009, potom lehota na vykonanie STK a EK bude najneskôr 31.12.2013 do polnoci."