Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Motoristi platia pred Vianocami za tankovanie viac ako vlani

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Náklady na tankovanie pritom predstavujú až desatinu z celkových výdavkov v rámci rodinných rozpočtov.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Slováci si pred tohtoročnými vianočnými sviatkami za tankovanie na čerpacích staniciach priplatia. Benzín aj nafta totiž za posledný rok zdraželi. Náklady na tankovanie pritom predstavujú až desatinu z celkových výdavkov v rámci rodinných rozpočtov. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky.

Z údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že ku koncu novembra tohto roka motoristi za liter benzínu zaplatili 1,30 eura a za liter nafty 1,17 eura. Minulý rok však boli pohonné látky lacnejšie. "Za posledný rok si benzín pripísal takmer 7-% nárast a nafta zdražela o 9,5 %. Pred tohtoročnými vianočnými sviatkami tak motoristi nechajú na benzínkach viac peňazí, ako tomu bolo minulý rok. O niečo sa tak predraží cestovanie za rodinou, blízkymi, či oddychom," skonštatovala analytička banky Lucia Dovalová. Za plnú 50-litrovú nádrž si v novembri ľudia priplatili viac ako štyri eurá a v prípade nafty o zhruba päť eur viac ako vlani.

"Na základe posledných dostupných údajov spomedzi susedných krajín platia Slováci za liter benzínu najviac. Nafta je najdrahšia v Maďarsku, naopak, najlacnejšie tankujú benzín aj naftu Poliaci," doplnila Dovalová. Spomedzi všetkých krajín Únie tankujú motoristi najlacnejšie v Bulharsku, najviac za benzín zaplatia v Holandsku a najdrahšia nafta je vo Švédsku.

Ceny na slovenských 'čerpačkách' reagujú najmä na vývoj cien ropy na svetových trhoch. Čerpacie stanice však reagujú s oneskorením. "Ceny pohonných látok závisia aj od daňového zaťaženia. Preto sa v jednotlivých krajinách líšia," vysvetlila Dovalová.

Ako sa budú vyvíjať ceny pohonných látok v budúcom roku, je podľa analytičky ťažké odhadnúť. "Záleží to hlavne od toho, ako sa bude ďalej vyvíjať ťažba v USA. Veľa záleží aj od toho, ako bude kartel OPEC dodržiavať dohodu o obmedzení produkcie ropy," doplnila Dovalová. Analytici banky očakávajú, že cena ropy by sa mala udržať naďalej nad 60 dolármi za barel (159 litrov). "Na cenu ropy však môže vplývať aj počasie. Na cenu čierneho zlata má vplyv aj výmenný kurz, nakoľko sa ropa obchoduje v dolároch. Ak je kurz eura voči doláru nižší, tak pre krajiny platiace eurom sa ropa stáva drahšou," dodala Dovalová.