Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Agroministri Vyšehradskej skupiny rokovali aj o kvalite potravín

Potraviny Foto: TASR/František Iván

Slovenská ministerka G.Matečná povedala, že nebyť spoločného postupu krajín Vyšehradskej skupiny, dodnes by zrejme eurokomisia považovala túto tému dvojakej kvality okrajovú.

Bratislava/Vyšehrad 21. septembra (TASR) - Udržateľné poľnohospodárstvo, dvojaká kvalita potravín, ale aj spájanie vedeckých kapacít v téme biohospodárstva boli hlavné témy, o ktorých rokovali ministri poľnohospodárstva na stretnutí Vyšehradskej skupiny. Informoval o tom Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Spolupráca krajín strednej a východnej Európy v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva má zmysel. Azda najlepším príkladom je téma dvojakej kvality potravín. Nebyť spoločného postupu krajín Vyšehradskej skupiny, dodnes by zrejme Európska komisia (EK) považovala túto tému za okrajovú. Sme radi, že táto téma sa dostala na stôl EK a stala sa vážnou," vyhlásila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS). Iniciatíva Slovenskej republiky vyústila až do Správy o stave EÚ, ktorú predniesol minulý týždeň predseda EK J. C. Juncker.

"Témou dvojakej kvality sa bude zaoberať aj európsky spotrebiteľský samit, ktorý organizuje Slovenská republika a uskutoční sa v polovici októbra v Bratislave. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ukončilo druhú sériu testov potravín zameraných na dvojakú kvalitu potravín. Výsledky testov oznámime začiatkom októbra," povedala Matečná.

Ministri poľnohospodárstva krajín V4+4 podporia podpis Karpatského dohovoru o udržateľnom prístupe k poľnohospodárstvu a rozvoju vidieka v regióne. "Pre Slovensko to znamená záväzok ochrany a manažmentu tradičnej kultúrnej krajiny Karpát. Snažíme sa zachovať hodnotné horské a prírodné ekosystémy, podporiť extenzívne poľnohospodárstvo a ekologickú poľnohospodársku výrobu," vysvetlila šéfka MPRV SR. Podpis dohovoru je naplánovaný na 12. októbra v maďarskom Lillafürede.

Slovenská republika sa v rámci Vyšehradskej skupiny zapojila do iniciatívy BIOEAST, čo je vlastne stredoeurópska iniciatíva pre poľnohospodárstvo, akvakultúru a lesníctvo v bioekonomike. "Biohospodárstvo je na Slovensku v porovnaní s ekonomicky najsilnejším odvetvím hospodárstva - automobilovým priemyslom, v úzadí. Táto téma ale hrá dôležitú rolu pre udržateľné hospodárenie na pôde a ovplyvňuje kvalitu života vo vidieckych regiónoch. Chceme posilniť vedu, podnietiť inovácie a spojiť vedecké kapacity krajín strednej a východnej Európy, aby sme boli konkurencieschopní voči ostatným krajinám Európy aj sveta," dodala Matečná.

Na zasadnutí Vyšehradskej skupiny ministrov poľnohospodárstva sa okrem krajín V4 - Slovenska, Maďarska, Českej republiky a Poľska zúčastnili aj zástupcovia agrorezortov z Rumunska, Bulharska, Slovinska a Chorvátska.