Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Agrorezort nebude legislatívne riešiť dátum spotreby v kóde

Ilustračné foto Foto: TASR

Legislatíva zakazuje predaj potravín po dáume spotreby a  dátume minimálnej trvanlivosti , takže takéto výrobky nemôžu byť ponúkané spotrebiteľovi na predajnej ploche.

Bratislava 26. júna (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR nepripravuje ani nebude mať snahu legislatívne riešiť požiadavku na povinné označovanie potravín EAN kódom alebo QR kódom doplnenom o označenie dátumu spotreby (DS) alebo dátumu minimálnej trvanlivosti (DMT).

Ako ďalej pre TASR uviedla Jana Gasperová z odboru komunikácie a marketingu MPRV, v reakcii na zámer Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR postupne zaviesť označovanie balených potravín čiarovým kódom obsahujúcim informáciu o dátume spotreby, hmotnosti a označení šarže pri výrobe potravín s krátkou dobou trvanlivosti ide o komerčnú záležitosť, ktorú možno rovnako ako teraz používaný kód EAN zaviesť len na princípe vzájomnej dohody v rámci dodávateľsko–odberateľských vzťahov.

"Máme tiež za to, že súčasná legislatíva zakazuje samotný predaj potravín po DS a DMT, takže takéto výrobky nemôžu byť ponúkané spotrebiteľovi na predajnej ploche. Novela zákona o potravinách, ktorá rieši otázku darovania potravín po DMT a súvisiace ustanovenia o sankciách, je pripravená do legislatívneho procesu do konca júna 2016," doplnila Gasperová.

"Vzhľadom na to, že ide o aktivitu nad rámec európskej aj národnej legislatívy založenú na komerčnej báze, pričom by si realizácia vyžiadala nemalé finančné zabezpečenie, odporúčali sme ZOCR SR, aby túto požiadavku prekonzultovali s komorami a príslušnými zväzmi a združeniami, pretože ide o dodávateľsko–odberateľský vzťah," dodala.

Potravinárska komora Slovenska (PKS) návrh obchodníkov vyznačovať v čiarovom EAN kóde alebo v QR kóde odmieta, a to ako na povinnej, tak aj na dobrovoľnej báze. Profitovali by podľa nej z neho predovšetkým obchodné reťazce, ktoré chcú takýmto spôsobom preniesť zodpovednosť a riziko pokút zavedených MPRV v predchádzajúcom volebnom období na svojich dodávateľov. Realizácia tohto návrhu by podľa PKS znevýhodnila domácich výrobcov a ich potravinárske výrobky a premietla by sa do zvýšených cien pre spotrebiteľov.

"Obchodné reťazce by týmto spôsobom de facto preniesli na výrobcov náklady na zabezpečenie toho, že nebudú predávať tovar po DMT a DS, ochránili sa pred pokutami a zároveň by ušetrili na pracovnej sile. Obchodníci by však skôr mali prijať zodpovednejšie riešenie v investícii do vzdelávania svojich zamestnancov a nastavení vnútorných procesov, a nie finančne zaťažovať svojich partnerov," uviedla riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.

PKS svoje stanovisko zakladá aj na skutočnosti, že v súčasnosti neexistuje komunitárna legislatíva, ktorá by upravovala označovanie potravín dátumom spotreby alebo dátumom minimálnej trvanlivosti EAN kódom alebo QR kódom. Žiadosť ZOCR SR a advokátskych kancelárií zastupujúcich obchodné systémy preto predpokladá prijatie národnej legislatívy. PKS má zato, že žiadatelia si neuvedomili skutočnosť, že prípadná povinnosť by sa na výrobcov potravín so sídlom mimo územia SR nevzťahovala.