Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Agrorezort spustil projekt na podporu prvovýrobcov mlieka

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cieľom je stabilizácia mliečneho sektora na Slovensku a podpora zamestnanosti v regiónoch.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR spustilo opatrenie na zabezpečenie chovu dojníc a prvovýroby mlieka v SR. Jeho cieľom je stabilizácia mliečneho sektora na Slovensku a podpora zamestnanosti v regiónoch. Informoval o tom Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV.

Štátny podnik Plemenárske služby SR podľa neho už rozdistribuoval celkovo 2692 zmlúv, ktoré boli zaslané všetkým chovateľom na Slovensku. Aktuálne pokračuje uzatváranie zmlúv a vypĺňanie dotazníkov s oprávnenými chovateľmi.

Dotazník sa zameriava na komplexné zhrnutie kľúčových informácií o jednotlivých chovoch. Priamo sa sústreďuje na najdôležitejšie informácie, a to vrátane zastúpenia hospodárskych zvierat a ich kategórií na chove, zootechnickej činnosti, produkcii mlieka, reprodukčných ukazovateľov, ekonomických ukazovateľov, informácií o pôde a o zamestnancoch.

Poskytnuté informácie, ktoré MPRV podľa Feika aktuálne nemá k dispozícii, pomôžu odhaliť silné aj slabé stránky chovateľov na Slovensku a poukázať tak na oblasti, ktoré bude nutné pre zlepšene konkurencieschopnosti systémov v chovoch dojníc zmeniť. Zmluvu so štátnym podnikom Plemenárske služby SR podpísala šéfka MPRV Gabriela Matečná 15. júla 2016.

"Umožní nám stanovovať nevyhnutné kroky pre dlhodobo udržateľný a konkurencieschopný sektor prvovýrobcov mlieka na Slovensku. Tento systém si vyžiada približne 33 miliónov eur. Jeho cieľom je efektívny chov a výroba mlieka na základe produkčných, reprodukčných a ekonomických kritérií v krajine," uviedla Matečná.

Predmetom zmluvy s Plemenárskymi službami SR je okrem podpory zastabilizovania stavov kráv s trhovou produkciou mlieka na území SR aj podpora zamestnanosti v živočíšnej výrobe, osobitne v kategórii chovu dojníc. Od prvovýrobcu si totiž vyžaduje záväzok minimálne 12-mesačnej viazanosti počtu stavov dojníc.

Začiatok zberu dát, a teda aj vyplácania prostriedkov sa podľa Feika plánuje na prvé týždne mesiaca august. "Plemenárske služby SR, š. p., si dal za cieľ, aby väčšina chovateľov získala prostriedky ešte pred výstavou Agrokomplex 2016 (18. až 21. augusta, pozn. TASR). V prípade aktívnej spolupráce chovateľov by sa mala vyplatiť takmer celá suma už do konca augusta," dodal Feik.