Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Do projektu podpory prvovýrobcov mlieka sa zapojilo 1760 chovateľov

Na snímke holsteinský dobytok na farme počas 6. Chovateľského dňa, ktorý každoročne organizuje Poľnohospodárske výrobné a obchodné družstvo Kočín, v Šterusoch 14. septembra 2016 . Foto: TASR – Martin Palkovič

Cieľom strednodobého opatrenia bola stabilizácia mliečneho sektora na Slovensku.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Do projektu podpory prvovýrobcov mlieka sa zapojilo 1760 z celkovo 2692 chovateľov dojníc v SR. Cieľom strednodobého opatrenia bola stabilizácia mliečneho sektora na Slovensku, podpora zamestnanosti v regiónoch a získanie detailných údajov o chovoch na Slovensku pre nastavenie dlhodobej stratégie zo strany štátu. Informoval o tom hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík.

"Ak má byť chov dojníc a výroba mlieka na Slovensku konkurencieschopná, musí byť založená na produkčných, reprodukčných a ekonomických kritériách. Získané údaje, ktoré sme doteraz nemali k dispozícii, nám pomôžu odhaliť silné aj slabé stránky chovateľov na Slovensku. Budeme vďaka nim vedieť efektívnejšie nastavovať dlhodobé opatrenia zo strany štátu," uviedla šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS).

To, že išlo o údaje, ktoré štátu neboli ochotní poskytnúť všetci, ukazuje podľa Machalíka 65-% podiel zúčastnených chovateľov. Zmluvy nepodpísalo a údaje neposkytlo 932 z 2692 chovateľov na Slovensku. MPRV však získalo detailné informácie o takmer 94 % zo 117.500 dojníc v krajine. Z celkového objemu 33 miliónov eur tak štát alokoval 95 %, čo predstavuje 30,9 milióna eur.

Machalík zdôraznil, že MPRV a Plemenárske služby SR, š. p., zvládli komunikáciu s chovateľmi veľmi efektívne. "Od chovateľov sme na administráciu tohto opatrenia zaznamenali veľmi pozitívny ohlas. Ministerstvo pôdohospodárstva pripravilo strednodobé opatrenie na zabezpečenie chovu dojníc a prvovýroby mlieka začiatkom júla. Začiatkom augusta už Plemenárske služby rozposielali zmluvy chovateľom a počas augusta mala väčšina zapojených chovateľov podpísané zmluvy a vyplatených bolo viac ako 92 % prostriedkov," spresnil generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV Štefan Ryba.

Zapojenie sa do opatrenia vyžadovalo podľa Machalíka od chovateľov poskytnutie kľúčových informácií o jednotlivých chovoch ako zastúpenie hospodárskych zvierat a ich kategórií na chove, zootechnické činnosti, produkciu mlieka, reprodukčné ukazovatele, ekonomické ukazovatele či informácie o pôde a o zamestnancoch. Podpísanie zmluvy pritom znamenalo záväzok prvovýrobcu minimálne 12-mesačnej viazanosti počtu stavu dojníc, a tým zachovanie zamestnanosti.

O štátnej pomoci mliečnemu sektoru informoval 4. júla na tlačovej konferencii na pôde MPRV premiér Robert Fico (Smer-SD) za účasti Matečnej a Rybu. Podpora slovenských prvovýrobcov mlieka dosiahne podľa slov predsedu vlády SR tento rok výšku 33 miliónov eur. Mliečny sektor bude podporený nepriamou formou, prostriedkami na tzv. zber údajov. "Z rezortu Ministerstva financií SR je to suma 30 miliónov eur a z rozpočtu MPRV sú to 3 milióny eur, teda dohromady 33 miliónov eur," spresnil začiatkom júla predseda vlády SR.