Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

G. Matečná: Posilnenie postavenia farmárov bola priorita predsedníctva

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR – Martin Baumann

Na stránke eurokomisie je zverejnený elektronický dotazník, v ktorom môžu aktéri v poľnohospodárstve a potravinárstve uviesť svoje konkrétne skúsenosti s nekalými praktikami.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Skúsenosti s nekalými obchodnými praktikami môžu slovenskí poľnohospodári a potravinári adresovať priamo Európskej komisii (EK). Tá spustila verejnú konzultáciu k fungovaniu potravinového reťazca, ktorá bude podkladom k príprave opatrení na zlepšenie postavenia poľnohospodárov. Upozornil na to dnes Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Posilnenie postavenia farmárov v potravinovom dodávateľskom reťazci bola priorita slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Rada ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva EÚ v decembri 2016 jednohlasne schválila prelomový materiál slovenského predsedníctva, otvárajúci dvere k spoločnému postupu v boji proti nekalým obchodným praktikám na celoeurópskej úrovni," uviedla šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (nominantka SNS). EK v téme nekalých obchodných praktík vykonáva už konkrétne kroky a v týchto dňoch spustila tzv. verejnú konzultáciu k fungovaniu potravinového reťazca.

Najnovšia iniciatíva EK si kladie za cieľ získať konkrétne informácie a poznatky priamo od farmárov, potravinárov, distribútorov, ale aj od orgánov štátnej správy či od samotných spotrebiteľov. Zameriava sa na nekalé obchodné praktiky, transparentnosť trhu a spoluprácu výrobcov. Výstup, ktorý sa očakáva začiatkom roku 2018, bude zahŕňať prípadný legislatívny alebo nelegislatívny návrh a dopadovú štúdiu.

Na stránke EK je zverejnený elektronický dotazník, v ktorom môžu aktéri v poľnohospodárstve a potravinárstve uviesť svoje konkrétne skúsenosti s nekalými obchodnými praktikami. Patria sem napríklad oneskorené platby za faktúry, jednostranné a retroaktívne zmeny zmluvných vzťahov, požiadavky hradiť marketingové náklady, vstupné poplatky, náhrady za zbytočne nespotrebované alebo nepredané výrobky, rušenie objednávok na poslednú chvíľu, poskytovanie dôverných informácií tretím stranám a ďalšie. Respondenti majú možnosť priložiť aj stručný návrh riešenia. Verejná konzultácia ponúka priestor na hľadanie najvhodnejšieho riešenia. Podnety zbiera EK neanonymne, ale aj anonymne do 17. novembra tohto roku.

"Farmári, spracovatelia a dodávatelia nielen na Slovensku, ale v celej EÚ získavajú znova šancu na transparentné a obchodné prostredie bez nekalých praktík. Vyzývame poľnohospodárov a potravinárov, aby neostali ticho a adresovali Komisii svoje konkrétne skúsenosti a podnety," dodala Matečná.

Oficiálna stránka verejnej konzultácie je https://ec.europa.eu/info/consultations/food-supply-chain_sk