Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Agrorezort hľadá spôsoby, ako krátkodobo podporiť prvovýrobcov mlieka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slovenskí prvovýrobcovia mlieka sa opäť ocitli v kríze a žiadajú mimoriadnu podporu na stabilizáciu sektora.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR hľadá všetky dostupné možnosti, ako slovenských prvovýrobcov a spracovateľov mlieka finančne krátkodobo podporiť. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie MPRV v reakcii na utorkovú (26. 10.) výzvu prvovýrobcov a spracovateľov mlieka, aby agrorezort podporil mliečny sektor sumou vyše 30 miliónov eur.

"MPRV SR vníma citlivo problémy našich prvovýrobcov a spracovateľov mlieka a slovenského trhu s touto komoditou. V tejto veci sa preto nastavuje aj Strategický plán tak, aby sa všetky druhy podpory na dojnicu pretavili do finančnej podpory jedného kilogramu (kg) mlieka v hodnote 6 eurocentov. Agrorezort očakáva, že to bude dostatočný motivačný faktor. Podľa prepočtov súčasná podpora nie je 6 centov, ale je nižšia, na úrovni približne 3,5 až 4 centy v prepočte na kg mlieka," dodalo agroministerstvo.

Slovenskí prvovýrobcovia mlieka sa opäť ocitli v kríze a žiadajú mimoriadnu podporu na stabilizáciu sektora. K pretrvávajúcim problémom vo forme veľkého investičného dlhu, nedostatku pracovnej sily a nízkej podpore pribudli problémy spôsobené pandémiou ochorenia COVID 19, obrovský nárast výrobných nákladov a stagnácia nákupnej ceny mlieka.

"Situácia je najhoršia od roku 2016. Vtedy došlo k prepadu nákupných cien mlieka z dôvodu zrušenia mliečnych kvót a nárastu produkcie na spoločnom európskom trhu. MPRV vtedy vykrylo straty prvovýroby sumou 33 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. O päť rokov neskôr rastú celosvetovo ceny komodít a náš rezort sa tak dostáva opäť na križovatku. Potrebujeme vykryť obrovské straty, s ktorými nikto nemohol počítať. Požadujeme mimoriadnu podporu vo výške 35 miliónov eur," uviedol Alexander Pastorek, predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM).

Na archívnej snímke predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek.
Foto: TASR/Martin Baumann


"Napriek tomu, že Európska komisia povolila tzv. Dočasný rámec mimoriadnej štátnej pomoci a všetky európske štáty túto možnosť využili, slovenskí poľnohospodári nedostali žiadnu kompenzáciu na zvýšené náklady súvisiace s pandémiou COVID 19," priblížila Margita Štefániková, riaditeľka SZPM.

Problémy v sektore mlieka sa podľa nej vyhrotili v poslednom období pre enormný nárast cien rastlinných komodít a krmív nakupovaných na zahraničných trhoch. "Analýzy ukazujú, že náklady na výrobu mlieka sa len z tohto dôvodu zvýšili o 3 centy na kilogram mlieka. Pri priemerných výrobných nákladoch na úrovni 42 centov tak prvovýrobcovia mlieka zaznamenávajú straty vo výške 10 centov. Po odrátaní celkovej podpory v priemernej výške 6 centov vzniká prvovýrobcom strata na úrovni 4 centy na kilogram mlieka," spresnila Štefániková.

Prvovýroba mlieka očakáva, že v tomto roku dosiahne stratu vo výške 55 miliónov eur. Vzhľadom na to, že celkovo sa výroba a dodávky mlieka na trh dotýkajú len 370 subjektov, ide o výrazné zaťaženie týchto poľnohospodárskych podnikov.