Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Jedným z podpredsedov Európskej lesníckej komisie FAO sa stal Greguška

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Byro plní funkciu užšieho riadiaceho orgánu komisie a pozostáva z jedného predsedu a troch podpredsedov.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Slovensko sa bude môcť podieľať na riadení Európskej lesníckej komisie v rámci Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Členské štáty komisie schválili na zasadnutí v San Maríne za jedného zo svojich podpredsedov lesníckeho odborníka z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Borisa Gregušku. V pondelok o tom informoval odbor komunikácie MPRV SR.

Členovia nového byra Európskej lesníckej komisie FAO boli zvolení v závere spoločného zasadnutia Výboru pre lesy a priemysel spracovania dreva Európskej hospodárskej komisie OSN a Európskej lesníckej komisie FAO pod označením Foresta 2023.

Byro plní funkciu užšieho riadiaceho orgánu komisie a pozostáva z jedného predsedu a troch podpredsedov. Za jedného z podpredsedov bol zvolený Greguška, ktorý sa dlhodobo venuje agende medzinárodných lesníckych a s lesmi súvisiacich politík a zastupuje Slovensko vo viacerých medzinárodných organizáciách a procesoch, informovalo MPRV SR.

Zástupcovia zúčastnených krajín na zasadnutí Foresta 2023, ktoré sa konalo od 20. do 23. novembra, rokovali napríklad o téme príspevkov lesov, ich trvalo udržateľnom využívaní a ochrane. Počas rokovaní sa hovorilo aj o boji proti klimatickej zmene, ochrane biodiverzity, rozvoji bio-ekonomiky či obnove degradovaných ekosystémov a pôdy, dodalo MPRV SR.

Európska lesnícka komisia bola založená v roku 1947 ako špecializované teleso FAO a má poradnú funkciu pre oblasť lesníckych politík v európskom geopolitickom regióne. Komisia je zložená zo 40 členských krajín a jednej členskej organizácie - Európskej únie. Zasadnutia komisie sa konajú zvyčajne raz za dva roky.