Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Nekalé obchodné praktiky znevýhodňujú nielen výrobcov

Ilustračné foto Foto: TASR

Spotrebiteľ musí mať podľa rezortu pôdohospodárstva možnosť výberu spomedzi kvalitných, čerstvých a zdravých potravín od lokálnych dodávateľov.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Nekalé obchodné praktiky znevýhodňujú nielen výrobcov a spracovateľov, ale aj spotrebiteľov. Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík.

Spotrebiteľ musí podľa neho mať možnosť výberu spomedzi kvalitných, čerstvých a zdravých potravín od lokálnych dodávateľov. Na zabezpečenie tohto cieľa sú nevyhnutné férové zmluvné podmienky, transparentnosť procesov v potravinovom dodávateľskom reťazci a prísna legislatíva v boji proti nekalým obchodným praktikám.

"Poľnohospodári a potravinári sa starajú o našu potravu a tým aj o naše zdravie. Je potrebné, aby mali na trhu férové podmienky. Proces tvorby cien potravinového dodávateľského reťazca je v súčasnosti značne netransparentný a to sa musí zmeniť," povedala šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (nominantka SNS). Práve posilnenie postavenia poľnohospodára v potravinovom dodávateľskom reťazci a boj proti nekalým obchodným praktikám je hlavnou prioritou slovenského predsedníctva v Rade EÚ v oblasti poľnohospodárstva.

V dôsledku globalizácie v uplynulých rokoch nastali v potravinovom dodávateľskom reťazci výrazné štrukturálne zmeny. Poľnohospodárski prvovýrobcovia sa postupne stali článkom potravinového dodávateľského reťazca s najnižšou vyjednávacou silou. Obchodné vzťahy sú deformované uplatňovaním nekalých obchodných praktík.

Machalík pripomenul, že aj keď dvadsať členských štátov má legislatívu na boj s nekalými obchodnými praktikami, na jednotnom celoeurópskom postupe proti uplatňovaniu nekalých obchodných praktík v potravinovom dodávateľskom reťazci sa počas neformálnej rady ministrov pôdohospodárstva v Bratislave zhodla väčšina členských krajín.

K využívaniu nekalých praktík dochádza aj na Slovensku, najmä zo strany obchodných reťazcov, ktoré z pozície dominantného postavenia na trhu tlačia dodávateľov do nevýhodných podmienok. Aj napriek tomu, že platí zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, dokazovanie je veľmi zložité.

Dodávatelia sa totiž obávajú tzv. vylistovania svojich výrobkov z pultov predajní a preto sa radšej vyhýbajú podávaniu podnetov. "Bez ohľadu na platnú legislatívu najväčšiu rolu zohráva spotrebiteľ. Je potrebné, aby sa zákazníci zaujímali o to, čo nakupujú a konzumujú. Kvalita a pôvod potravín úzko súvisí s tým najcennejším čo máme, a to je zdravie," dodala Matečná.