Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rezort pôdohospodárstva už pripravuje Národný potravinový katalóg

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Katalóg bude ponúkať verejným obstarávateľom, nakupujúcim potraviny za štátne financie, čerstvé produkty vo vysokej kvalite, s garantovanými výživovými hodnotami a za primerané ceny.

Bratislava 18. januára (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) SR spustilo prípravy na Národnom potravinovom katalógu. Katalóg bude ponúkať verejným obstarávateľom, nakupujúcim potraviny za štátne financie, čerstvé produkty vo vysokej kvalite, s garantovanými výživovými hodnotami, vysokou flexibilitou dodávok a za primerané ceny. Informoval o tom dnes hovorca MPRV Vladimír Machalík.

"Zvýšenie možností dodávania potravín v regiónoch výraznou mierou prispeje ku skráteniu dodávateľského reťazca, obnove a ozdraveniu dodávateľsko-odberateľských vzťahov a umožní lokálnym producentom potravín a poľnohospodárskych výrobkov uchádzať sa priamo o zákazky z verejných zdrojov. Zároveň zákazníci budú môcť konzumovať kvalitné regionálne potraviny," uviedla šéfka MPRV Gabriela Matečná.

MPRV spustilo prípravy katalógu a spolupracuje pri nich s ďalšími orgánmi štátnej správy a poľnohospodárskej samosprávy. Okrem už spomenutých výhod, ako je zvýšená kvalita stravovania, obnova vzťahov medzi dodávateľmi v regiónoch, vylepšenie fungovania trhu s čerstvými potravinami sa vďaka katalógu zníži aj záťaž na životné prostredie, a to zohľadnením vzdialeností a skrátením logistických trás.

Národný katalóg bude zostavený z ponuky potravín obstaraných MPRV SR, ktoré sú pre slovenské potravinárstvo a poľnohospodárstvo najvýznamnejšie. Tvoriť ho bude približne 30 komoditných skupín a 180 podskupín potravinárskych výrobkov. Ide napríklad o kategóriu hydiny, mlieka, vajec, mliečnych a mäsových výrobkov, pekárenských a mlynárenských výrobkov, cukru, medu, nápojov, ovocia a zeleniny (v čerstvom a spracovanom stave), tukov a olejov.

Aktualizovať sa bude na základe mesačných, kvartálnych a ročných termínov. Vyberať si z neho budú môcť školské jedálne v materských, základných a stredných školách, štátne nemocnice, armáda, väznice, policajný zbor, inštitúcie štátnej a verejnej správy.

Potravinári vítajú a podporujú návrh zriadenia Národného katalógu potravín


Potravinári vítajú a podporujú návrh na zriadenie Národného katalógu potravín, ktorý spúšťa Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Podpora čerstvých, regionálnych potravín je podľa nej alfou a omegou, ktorá môže zlepšiť odbyt slovenských potravín smerom k spotrebiteľom. Národný katalóg potravín má skrátiť dodávateľský reťazec. Má eliminovať potraviny, ktoré nemajú plnohodnotnú výživovú hodnotu, zvýšiť kvalitu stravovania, obnoviť vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi v rámci regiónov, jednoducho zabezpečiť, aby lepšie fungoval trh s čerstvými potravinami, čím sa zabezpečí adresnejšia podpora čerstvých regionálnych potravín.

Je dôležitou správou, že do štruktúry Národného katalógu potravín sú zahrnuté skupiny tých komodít a potravinárskych výrobkov, ktoré sú najdôležitejšie pre naše poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Ide napríklad o kategóriu mäsa jatočných zvierat, hydiny, vajec, mlieka, mliečnych a mäsových výrobkov, tukov a olejov, pekárenských a mlynárenských výrobkov, cukru, medu, nápojov, ovocia a zeleniny (v čerstvom a spracovanom stave) a ďalšie. Z Národného katalógu potravín budú vyberať napríklad nemocnice, školy, škôlky, väznice, armáda, polícia či ministerstvá.

Na príprave Národného katalógu potravín sa podľa Holéciovej bude intenzívne pracovať počas prvého polroka 2017. Úvodná diskusia Výskumného ústavu potravinárskeho a potravinárskych firiem združených v Únii potravinárov Slovenska a SPPK sa uskutočnila už 12. januára 2017. Potravinári priniesli viacero podnetov, ktoré by sa mohli zapracovať do konkrétnej podoby katalógu.

Na rad teraz prichádza diskusia aj na úrovni legislatívy a neskôr v neposlednom rade aj cielené mediálne a marketingové aktivity, ktoré by počas najbližších mesiacov, už po vytvorení definitívnej podoby Národného katalógu potravín, pomohli zviditeľniť túto myšlienku a ktoré by prispeli k osvojeniu si tohto účinného nástroja na podporu odbytu čerstvých slovenských regionálnych potravín najmä samotnými nákupcami, teda školskými jedálňami, nemocnicami, ministerstvami, väznicami či armádou.

Únia potravinárov Slovenska a SPPK návrh na zriadenie Národného katalógu potravín, ktorý pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, podporujú.