Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Jablkám sa na Slovensku darí, v registri je zapísaných 150 odrôd

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Jablone podľa rezortu pôdohospodárstva tvoria 48 % výmery zo všetkých ovocných druhov registrovaných v Registri ovocných sadov.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Najobľúbenejším ovocím slovenských pestovateľov sú jablká. Jablone tvoria takmer polovicu výmery zo všetkých ovocných druhov registrovaných v Registri ovocných sadov (ROS), v ktorom figuruje 150 odrôd. Z nich sa najčastejšie pestujú odrody Gala (29 %), Pinova (7 %), Idared (7 %), Stark a Golden Delicious (6 %), Evelina (klubová odroda) a Topaz, obidve po 5 % produkčnej výmery. Informoval o tom v sobotu hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík.

"Dnes si pripomíname Svetový deň jabĺk a Deň pôvodných odrôd jabĺk. Príslovie hovorí, že jedno jablko denne udrží od vás lekára ďalej. Jablká totiž obsahujú množstvo vitamínov a látok potrebných pre náš organizmus. Na Slovensku máme nielen kvalitné odrody, ale aj výborné podmienky na pestovanie jabĺk. Vyzývam preto slovenských spotrebiteľov, aby pri ich nákupe hľadali čerstvé a lokálne jablká zo Slovenska. A keď budú môcť, aby deťom do škôl balili radšej ovocie ako sladkosti," uviedla pri príležitosti Svetového dňa jabĺk šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Takzvané pôvodné odrody jabloní poznáme tiež ako miestne a krajové odrody, miestne sú rozšírené na malom území (v jednej obci/doline), krajové na väčšom území (napríklad celý región). Tieto staré odrody sa pestujú iba v malom rozsahu, v záhradách miestnych pestovateľov. Všetky odrody jabloní, ktoré poznáme pod názvom miestne alebo krajové, patria do druhu jabloň domáca (Malus domestica). Tieto vznikli ako krížence viacerých divorastúcich druhov pochádzajúcich z iných krajín a na Slovensku sa až následne udomácnili. Väčšina starých odrôd, ktoré sa pestujú u nás, nie sú slovenské odrody, ale vznikli rôznymi spôsobmi a dostali sa k nám prostredníctvom obchodných ciest, spolu s vlnami osídľovania či návratmi krajanov do vlasti.

"Našimi" sa stali najmä tým, že sa dlhodobým pestovaním v domácich prírodných podmienkach osvedčili. Pestujú sa však u nás už desiatky, niektoré stovky rokov. Krajové odrody pochádzajúce zo Slovenska sa v iných častiach sveta nevyskytujú, sú viazané na región, jeho kultúru a sú aj lepšie prispôsobené na podmienky prostredia. Medzi najznámejšie a doteraz pestované krajové odrody patria napríklad 'Solivarské ušľachtilé', 'Batulú', 'Parkerovo', 'Jonathan', 'Strymka', 'Gravštýnske', 'Parména zlatá zimná', 'Ontario', 'Malinovo hornokrajské'.

Jablone podľa Machalíka tvoria 48 % výmery zo všetkých ovocných druhov registrovaných v ROS. Celková výmera ovocných sadov k 31. decembru 2016 dosiahla 7070 hektárov (ha). Produkčná výmera, z ktorej sa zberala úroda ku koncu roku 2016, predstavovala 6382 ha.