Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

MPSVR hľadá spôsob, ako poskytnúť utečencom informácie o práci v SR

Na snímke ženy s deťmi prichádzajú na Slovensko z Ukrajiny na slovenskej strane hraničného priechodu pre peších v obci Veľké Slemence, okres Michalovce v utorok 1. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Rezort preveruje aj možnosť zabezpečenia prekladov vybraných ponúk vhodných pre utečencov z Ukrajiny, problémom totiž môže byť napríklad jazyková bariéra.

Bratislava 2. marca (TASR) - Rezort práce vrátane jeho podriadených organizácií momentálne pracuje na identifikácii užitočných informácií pre odídencov z Ukrajiny na oficiálnych webových stránkach, ktorých je vlastníkom, a hľadá vhodné riešenie prekladu do ukrajinského jazyka.

Do ukrajinčiny by sa mohla preložiť napríklad stránka www.sluzbazamestnanosti.gov.sk, ktorá obsahuje veľké množstvo pracovných inzerátov. Rezort preveruje aj možnosť zabezpečenia prekladov vybraných ponúk vhodných pre utečencov z Ukrajiny, problémom totiž môže byť napríklad jazyková bariéra. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"Predpokladáme, že územie Slovenska bude pre väčšinu odídencov z Ukrajiny len dočasnou zastávkou. Ukrajinci, ktorí o to požiadajú, dostanú status dočasného útočiska. Odo dňa, keď ho získajú, sa môžu oficiálne zamestnať," podotklo ministerstvo s tým, že potom pre nich platia rovnaké podmienky ako pre občanov SR či EÚ - môžu uzatvoriť pracovnú zmluvu, budú mať zdravotné poistenie a rovnako sa na nich bude hľadieť aj pri odvodoch. So statusom dočasného útočiska získajú zároveň aj nárok na dávky v hmotnej núdzi.

"V súčasnosti je na slovenskom trhu práce nerovnováha medzi dopytom a ponukou. Nedostatok pracovných síl hlásia viaceré segmenty trhu. Podľa analytikov Inštitútu sociálnej politiky preto príchod utečencov z Ukrajiny v krátkom časovom horizonte neovplyvní ponukovú stránku trhu práce na Slovensku," ubezpečil tlačový odbor.

Na snímke utečenci z Ukrajiny na košickej železničnej stanici. Košice, 2. marca 2022.
Foto: TASR - František Iván


Ministerstvo tiež vyzdvihlo, že integrácia na trhu práce si vyžaduje po neplánovanom opustení domovskej krajiny isté prechodné obdobie. "Okruh ukrajinských občanov, s ktorými bude môcť trh práce SR počítať, bude známy až po tomto prechodnom období. V krátkodobom horizonte očakávame, že utečenci z Ukrajiny, ktorí sa rozhodnú uchádzať sa o prácu na Slovensku, budú až na niektoré výnimky (napríklad IT) vo svojich možnostiach limitovaní jazykovou bariérou," domnieva sa rezort. V strednodobom horizonte je podľa ministerstva možné predpokladať, že dôjde k postupnému odbúraniu bariér, akými sú napríklad rozdiel v jazyku alebo kvalifikačné predpoklady.

"Doterajšia demografická kompozícia utečencov naznačuje, že na slovenský pracovný trh pribudnú najmä ženy. Predpokladáme, že budú dotknuté najmä profesie patriace do skupiny operátorov v priemysle, pomocných a nekvalifikovaných profesií, v menšej miere aj vysokokvalifikovaných špecialistov," vymenovalo ministerstvo.

Aktuálne má viac ako tretina Ukrajiniek pracujúcich na Slovensku univerzitné vzdelanie prvého stupňa alebo vyššie vzdelanie. S ohľadom na obe pohlavia je podiel univerzitne vzdelaných občanov Ukrajiny pracujúcich na Slovensku viac ako 27 %. Aj vzhľadom na pomerne vysokú úroveň kvalifikácie analytici Inštitútu sociálnej politiky predpokladajú, že zvýšený príchod občanov Ukrajiny na slovenský trh práce môže mať v konečnom dôsledku pozitívny efekt na ekonomiku.