Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

MPSVR:Novela o sociálnych službách zlepšuje ich dostupnosť pre každého

Ilustračné foto.Foto: TASR/AP

Rezort práce tak reagoval na kritiku opozičného hnutia OĽaNO-NOVA s tým, že tento zámer novela napĺňa aj napriek účelovému politickému bagatelizovaniu jej významu.

Bratislava 28. júna (TASR) – Zámerom novely zákona o sociálnych službách bolo vytvoriť podmienky na zlepšenie dostupnosti a udržateľnosti poskytovania týchto služieb pre všetkých odkázaných klientov. Rezort práce tak reagoval na kritiku opozičného hnutia OĽaNO-NOVA s tým, že tento zámer novela napĺňa aj napriek účelovému politickému bagatelizovaniu jej významu.

Hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška pre TASR uviedol, že na príprave novely, ktorá je v súčasnosti v pripomienkovom konaní, sa podieľala pracovná skupina zložená zo všetkých zainteresovaných subjektov.

V rámci navrhovanej právnej úpravy nie je podľa neho ustanovená „štátna sociálna dávka v odkázanosti pre konkrétneho prijímateľa sociálnej služby“ tak, ako to navrhujú opozičné poslankyne Soňa Gaborčáková a Erika Jurinová. Finančný príspevok zo štátneho rozpočtu na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach podmienených odkázanosťou je koncipovaný ako príspevok na spolufinancovanie konkrétnej služby jej poskytovateľovi.

„Ide teda o iný prístup k vecnému riešeniu, než ho navrhujú poslankyne OĽaNO-NOVA. Vychádza z rešpektovania účelnosti finančnej podpory, požiadavky udržateľnosti a dostupnosti sociálnych služieb, ako aj rešpektovania samosprávnej pôsobnosti obcí a vyšších územných celkov pri poskytovaní sociálnych služieb a ich zabezpečovaní,“ vysvetlil Stuška.

Na transformáciu systému na základe takzvaného českého variantu podľa neho nie je dostatok času a zároveň by to mohlo negatívne ovplyvniť dostupnosť sociálnych služieb.

Finančný príspevok je v návrhu koncipovaný na rovnakom právnom základe pre verejných aj neverejných poskytovateľov. „Navyše, čo je kľúčové, objektívne zohľadňuje štruktúru prijímateľov sociálnej služby z hľadiska stupňa ich odkázanosti na pomoc inej osoby pri sebaobsluhe u konkrétneho poskytovateľa a formu poskytovanej sociálnej služby – pobytovú a ambulantnú,“ priblížil Stuška.

Ministerstvo práce tiež podľa neho aktuálne rieši s rezortom zdravotníctva tému zvýšenia preplácania ošetrovateľských úkonov. Zmeny majú byť zapracované po ukončení rokovaní.

„Navrhované zmeny zákona už dnes obsahujú ochranu ľudí, ktorí sú súčasne v dlhodobej starostlivosti v zariadení sociálnych služieb a zároveň sú odkázaní na ošetrovateľskú zdravotnú starostlivosť. Ani za ošetrovateľskú starostlivosť nesmú zariadenia pýtať peniaze navyše od prijímateľa služieb, čím starého a chorého človeka chránime,“ zdôraznil hovorca.

Rezort vyčíslil, že novela má mať aj významný vplyv na štátny rozpočet – viac ako 64 miliónov eur pre rok 2018, vyše 102 miliónov eur v roku 2019 a takmer 133 miliónov eur v roku 2020. Stuška tým popiera tvrdenie hnutia, že ide len o „kozmetické úpravy“.

Poslankyne za OĽaNO-NOVA dnes vyhlásili, že na Slovensku hrozí kolaps starostlivosti o starých a chorých a ministerstvo práce v novele zákona o sociálnych službách problémy vôbec nerieši.