Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Mrazy a sucho ovplyvnili produkciu ovocia v okolí Dunajskej Lužnej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tamojší ovocinári majú kvôli mrazom zvýšené náklady na zber a celkovo poklesla rentabilita podnikania.

Dunajská Lužná 21. septembra (TASR) - Tohtoročné jarné mrazy a sucho mali podstatný vplyv na produkciu Ovocinárskeho družstva (OD) Bonum v Dunajskej Lužnej v okrese Senec. Ako TASR informoval prokurista OD Peter Turlík, do protimrazovej ochrany museli investovať viac než 300.000 eur.

OD Bonun, ktoré je odbytovou organizáciou, združuje 16 členov - pestovateľov ovocia na Slovensku. Jeho členovia pestujú ovocie na výmere takmer 800 hektárov. Vytvára približne 150 stálych pracovných miest a viac než 1000 sezónnych pracovných miest. "Každého člena postihli jarné mrazy, a to nielen vo forme nákladov na protimrazovú ochranu, ale aj znížením úrody v Horných Lefantovciach, Ostraticiach, Číčove a podobne. Môžeme si povedať, že stále sme na tom dobre, keď máme čo oberať. No na druhej strane je potrebné povedať, že ak má pestovateľ druhý rok po sebe mráz a poloprázdne stromy, znamená to zvýšené náklady na zber, problém s vyrovnanosťou plodov a úrody v ďalších rokoch a celkový pokles rentability," povedal Turlík.

U niektorých subjektov OD zaznamenalo rekordné úrody čerešní, hrušiek, jahôd, ale to len na plochách, kde sa realizovali účinné a dôsledné protimrazové opatrenia. "Často to bola kombinácia viacerých opatrení a zároveň dôsledne sa implementovali počas tohto suchého roka cenné poznatky poradcov," dodal Turlík.

Celková tohtoročná produkcia ovocia OD dosiahla 18.305,87 ton (t), vypestovali takmer 16.500 t jabĺk. "Pre porovnanie s minulým rokom, celková úroda jabĺk bola takmer 17.000 t, pričom celková úroda ovocia za rok 2016 bola na úrovni 18.362 t," pripomenul Turlík.

Podľa jeho ďalších slov sú pre ďalšie porovnanie s rokom 2016 základným rozdielom predajné ceny. "Tento rok stojí jablko, určené na spracovanie alebo do páleníc od 0,25 eur za kilogram, pričom vlani to bolo približne od 0,12 do 0,14 eur. Prvá trieda je rovnako o 100 percent drahšia. Hlavným dôvodom tohto cenového nárastu je skutočnosť, že tento rok oproti minulému roku je úroda jabĺk v Európe výrazne nižšia, čo spôsobilo spomínaný nárast," vysvetlil.

"Veríme, že tento cenový nárast bude môcť čiastočne vykompenzovať mnohým členom už druhý rok nižšie úrody. V roku 2016 malo pri jadrovinách mrazové poškodenia len Slovensko, preto boli ceny výrazne nižšie a dotované poľské jablká sa ponúkali zabalené v malospotrebiteľskom balení už dodané na Slovensku pod naše výrobné náklady," ukončil Turlík.