Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Na rozmrazenie platov sudcov bude treba 5,1 milióna eur

Na snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predbežný odhad dnes zverejnilo ministerstvo spravodlivosti.

Bratislava 7. júla (TASR) – Rozmrazenie platov sudcov si na budúci rok vyžiada približne 5,1 milióna eur. Predbežný odhad dnes zverejnilo ministerstvo spravodlivosti.

Minister Tomáš Borec oznámil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, že už vstúpil do rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom. Očakáva zvýšenie budúcoročnej rozpočtovej kapitoly rezortu. Nemalo by byť podľa neho ohrozené žiadne z avizovaných opatrení. Borec by napríklad rád posilnil justíciu o 60 nových sudcov.

"Samozrejme, bude sa to musieť premietnuť do rozpočtu navýšením o príslušnú čiastku, ale nemyslím si, že to bude mať nejaký vplyv na rokovania o iných témach," uviedol.

Vláda 1. júla rozhodla, že platy ústavných činiteľov budú aj v roku 2016 zmrazené. Po piatich rokoch sa však uvoľní mechanizmus zvyšovania zárobkov sudcov a prokurátorov.

"Treba jednoznačne povedať, že vláda plus ďalší ústavní činitelia, všetci s výnimkou sudcov a prokurátorov, budú mať naďalej zmrazené platy," zdôraznil Borec. Vo vládnom materiáli sa predpokladá, že opatrenie prinesie úsporu 3,06 milióna eur.

Ďalej nevalorizovať platy sudcov už podľa šéfa rezortu nie je možné z ústavno-právneho hľadiska. "Myslím, že je to úplne jasné a nie je momentálne naplnený žiaden z tých znakov, ktoré by umožnili zmraziť platy v ďalšom roku," vysvetlil. Poukázal na nálezy Ústavného súdu SR, ktoré podobné opatrenia v minulosti odmietli.

Zmrazenie platov sudcov v predošlých rokoch bolo podľa rezortu ospravedlniteľné len ako dočasné a výnimočné opatrenie, ktoré súviselo s ekonomickou situáciou. Presná výška nových zárobkov sudcov bude známa na budúci rok v závislosti od aktuálnej priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve.

Na tú sú platy ústavných činiteľov naviazané. Ministerstvo informovalo, že na základe aktuálnych prognóz tohto ukazovateľa možno očakávať zvýšenie platov sudcov v priemere o 279 eur na mesiac. V roku 2014 predstavoval priemerný mzdový mesačný výdavok na sudcu 3400 eur. V tom sú započítané aj 13. a 14. plat, na ktoré majú sudcovia nárok.

Okrem sudcov sa rozmrazenie platov dotkne i prokurátorov. Generálna prokuratúra SR nateraz nevie uviesť, ako sa to odrazí v jej rozpočte. Jej hovorkyňa Andrea Predajňová odkázala v tejto veci na ministerstvo spravodlivosti a ministerstvo financií. "Až keď to bude, budú sa môcť robiť prepočty," doplnila.