Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

M.ŠEFČOVIČ: Prechodom od baníctva k vývoju sa môžeme inšpirovať

Slovák Maroš Šefčovič, dezignovaný komisár pre dopravu a vesmír, reční počas procesu vypočúvania vo výbore Európskeho parlamentu pre dopravu (TRAN) v Bruseli 30. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Belgické mesto Genk trápil nevyužitý areál bývalých baní. V niekdajšom banskom areáli sa však dnes nachádza centrum pre výskum a vývoj nových technológií.


Brusel 22. septembra (TASR) - Belgické mesto Genk kedysi trápila vysoká nezamestnanosť a nevyužitý areál bývalých baní. V niekdajšom banskom areáli sa dnes nachádza centrum pre výskum a vývoj nových technológií a zamestnanosť v oblasti je v súčasnosti ešte vyššia, ako za čias banskej činnosti. Týmto príkladom by sa mohlo inšpirovať aj Slovensko, vyhlásil dnes počas návštevy technologického parku v Genku podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.



"Verím, že návštevou podobných miest, kde sa podobné projekty realizujú, prinesieme niekoľko myšlienok aj do našich krajín," zareagoval Šefčovič na otázku TASR, či je možné niečo podobné urobiť aj v strednej Európe. Podľa eurokomisára by sa viaceré miestne inovácie neskôr mohli stať bežnou súčasťou európskych miest a sú na to k dispozícií aj európske finančné zdroje.

Centrum inovácií EnergyVille na okraji mesta Genk vyrástlo v tesnej blízkosti štôlní. V modernej budove s viacerými laboratóriami vedci vyvíjajú technologické novinky umožňujúce nižšiu a efektívnejšiu spotrebu energetickej energie a rovno ich aj testujú. Pracujú napríklad na vývoji tzv. inteligentných batérií, ktoré vydržia vyšší počet cyklov nabíjania, a solárnych panelov novej generácie.

Samotná budova EnergyVille pokrýva veľkú časť vlastnej spotreby elektrickej energie prostredníctvom solárnych článkov a tepelných čerpadiel. Nachádza sa v nej tiež expresná nabíjacia stanica pre automobily - nabitie trvá menej ako hodinu.

V areáli sú už položené základy ďalšej budovy pre výskumníkov. Starosta mesta Genk aj miestni vedci majú s celým komplexom veľké plány, ale pôvodné banské budovy a zariadenia sa rozhodli zachovať. V najbližších rokoch by sa podľa starostu mohol viac ako 80-hektárový areál stať súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.