Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Muži sa viac obávajú straty práce, ženy nákladov na domácnosť

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Celkovo Slováci vnímajú úroveň svojho života uspokojivejšie ako minulú jar, no v skupine ľudí 45- až 54-ročných bol najvýraznejší posun opačným smerom.

Bratislava 2. marca (TASR) - Aj keď neistota, ako zvládneme základné náklady na život, mierne ustúpila (zo 64 na 59 percent), ženy ostávajú (63 percent), oproti mužom (55 percent) stále opatrnejšie. Tí sa viac obávajú straty zamestnania (21 percent), než tomu bolo pred pol rokom (17 percent). Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu formou online dotazníka agentúry YouGov medzi 11.472 zákazníkmi IPF, materskej spoločnosti Provident Financial na Slovensku, v ČR, Rumunsku, Maďarsku, Poľsku a v Mexiku.

Z výsledkov vyplynulo, že ženám nerobí problém podeliť sa o svoje skúsenosti či názory tak, ako mužom. Potvrdzujú to i čísla prieskumu, do ktorého sa vo všetkých krajinách, kde sa uskutočnil, zapojila väčšina žien (priemerne 59 percent). Slovenky nie sú výnimkou. So svojimi názormi sa rady podelia, no oproti mužom sú v úsudkoch mierne pesimistky. Vyhliadky svojho životného štandardu, oproti aprílu 2013, vidia negatívnejšie ako muži a skôr sa vo svojom vnímaní posunuli do neutrálnej roviny (neboli ani spokojné, ani nespokojné).

Na druhej strane viac ako tretina (37 percent) mužov bola so svojím životom celkom spokojná. "Ženy sa častejšie starajú o domácnosť, majú preto lepší prehľad o výdajoch rodiny. Vedia, čo v domácnosti chýba, čo je potrebné nakúpiť a čo zaplatiť, majú prehľad vo financiách pre školákov. S tým súvisia aj starosti, ako tieto bežné i neplánované výdavky financovať," povedal manažér úverových rizík Marián Kolembus z Provident Financial.

Celkovo Slováci vnímajú úroveň svojho života uspokojivejšie ako minulú jar, no v skupine ľudí 45- až 54-ročných bol najvýraznejší posun opačným smerom. Oproti aprílu, kedy 50 percent opýtaných bolo so svojou životnou úrovňou spokojných, teraz ich bola iba tretina a posilnili tak rady tých nerozhodných/neutrálnych (zo 17 na 28 percent).

Českí muži sú tiež spokojní

Nielen slovenskí muži, ale i takmer polovica respondentov v Česku (45 percent) je spokojných s tým, ako žijú, čo je výrazne viac, ako sa na vec pozerajú ženy. Svoj životný štandard považuje za dobrý alebo veľmi dobrý iba necelá tretina Sloveniek a Češiek. Naopak, muži sa blížia k 40 percentám.

Vysoké životné náklady ostávajú hlavným dôvodom obáv 59 percent opýtaných Slovákov, no oproti jari minulého roka sme mierni optimisti (64 percent). Ženy (63 percent) ich vidia v horšom svetle ako muži (55 percent), pričom ešte v apríli 2013 mali na ne rovnaký pohľad (65 percent). České ženy (67 percent) si rovnako robia väčšie starosti s každodennými výdavkami ako muži (61 percent).