Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

M.Varga: K pokroku v rokovaní Maďarska s MMF môže dôjsť v decembri

Budapešť Foto: TASR/Ladislav Vallach

Rokovania Maďarska s delegáciami MMF a EÚ sa začali 17. júla, zatiaľ nie je známy termín ich pokračovania. Maďarsko sa od vstupu do MMF pripravuje na uzatvorenie zmluvy o ôsmej pôžičke.

Budapešť 20. novembra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska únia (EÚ) počkajú na prijatie maďarského štátneho rozpočtu pre rok 2013, následne v decembri môže dôjsť k pokroku v tejto fáze rokovaní, vyhlásil dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase minister bez kresla zodpovedný za úverové rokovania Mihály Varga.

Minister zdôraznil, že rokovania neboli nikdy prerušené, kontakty udržuje Maďarsko s členmi delegácií MMF a EÚ osobne i telefonicky. "Vláda pripravuje rozpočet a sme zvedaví na očakávania našich partnerov, aké konkrétne opatrenia navrhujú oni pre rozpočet. My zas prezentujeme náš zámer v tom, aké hospodársko-politické rozhodnutia vidíme za potrebné," povedal Varga.

Ako dodal, dohoda s MMF a EÚ je stále potrebná. Za pokrok označil skutočnosť, že finančná pozícia Maďarska sa zlepšila, čo podľa jeho slov uznáva MMF i únia. Podotkol, že názory MMF a EÚ sa od maďarských názorov líšia napríklad v otázke ponechania bankovej dane.

Koncom októbra maďarský denník Népszabadság napísal, že je možné, že do Budapešti sa v tomto roku MMF a EÚ už rokovať nevráti. Rokovania Maďarska s delegáciami MMF a EÚ sa začali 17. júla, zatiaľ nie je známy termín ich pokračovania. Maďarsko sa od vstupu do MMF pripravuje na uzatvorenie zmluvy o ôsmej pôžičke.