Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na mýte vybral štát za tri mesiac tohto roka o 35 % viac ako vlani

Ilustračné foto Foto: TASR

Nárast výberu mýta spôsobili predovšetkým opatrenia rezortu dopravy, ktoré sa do mýtneho systému zaviedli od januára tohto roku.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Štát vybral podľa mýtnej firmy SkyToll za prvé tri mesiace tohto roka od nákladných áut na mýtom spoplatnených cestách spolu 47,80 milióna eur. Oproti prvému štvrťroku 2013 to predstavuje nárast o 35 %. Vlani totiž prinieslo mýto Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) za rovnaké obdobie 35,39 milióna eur.

Nárast výberu mýta spôsobili predovšetkým opatrenia rezortu dopravy, ktoré sa do mýtneho systému zaviedli od januára tohto roku. Napríklad rozšírila sa spoplatnená sieť ciest a mýto sa zaviedlo aj pri prejazdoch cez intravilány obcí. To sa síce po nespokojnosti dopravcov od 15. marca zrušilo, štvrťročné štatistiky sa však spoplatnenými intravilánmi zvýšili. Zároveň sa od januára upravili aj sadzby mýta. Pre ekologické, novšie autá sa znížili a pre staršie a menej ekologické sa zvýšili. Súčasne sa zaviedol aj systém zliav pre autá po odjazdení určitého počtu kilometrov.

Za prvé tri mesiace 2014 tak na diaľniciach a rýchlostných cestách zaplatili vodiči nákladných áut na mýte 28,23 milióna eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená nárast o 2,9 milióna eur, čiže o 11,6 %. Na diaľničnom obchvate hlavného mesta sa napríklad na mýte vybralo 1,47 milióna eur. "Na úsekoch ciest I. triedy bol kvartálny výber 19,54 milióna eur, z čoho oproti pôvodne spoplatnenej infraštruktúre daného typu roku 2013 sa vybralo viac o 2,2 milióna eur," vyčíslil manažér pre komunikačnú stratégiu a PR spoločnosti SkyToll Anton Bódis.

Na novo spoplatnených cestách všetkých kategórií sa pritom za tri mesiace vybralo 16 % z celkového výberu mýta. Tranzitná doprava, ktorá prechádzala intravilánmi obcí sa na celkovom objeme výberu mýta podieľala 9,4 %.