Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo chce mať nákupy rezortných organizácií pod kontrolou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Neefektívne nakladanie s prostriedkami a majetkom v štátnych nemocniciach, ktoré tiež spadajú pod MZ SR, odhalila aj nedávna správa Najvyššieho kontrolného úradu.

Bratislava 11. júna (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR bude aj naďalej kontrolovať nákupy, ako aj predaje majetkov všetkých organizácií vo svojej pôsobnosti. Ministerstvo s dohľadom začalo v roku 2012 na príkaz Zuzany Zvolenskej, predchodkyne súčasného ministra Viliama Čisláka. Ten jej príkaz v súčasnosti novelizuje.

"Ide o úpravu najmä v nadväznosti na legislatívne zmeny týkajúce sa verejného obstarávania. Možno spomenúť napríklad zmeny v súvislosti so zavedením elektronického trhoviska," priblížil hovorca rezortu Peter Bubla.

Rezortné organizácie tak budú pokračovať v každoročnom predkladaní svojich budúcoročných plánov nákupov a predajov ministerstvu. MZ im okrem toho bude schvaľovať aj verejné obstarávania. Od kontroly si sľubuje vyššiu transparentnosť a efektívnejšie vynakladanie finančných prostriedkov.

Neefektívne nakladanie s prostriedkami a majetkom v štátnych nemocniciach, ktoré tiež spadajú pod MZ SR, odhalila aj nedávna správa Najvyššieho kontrolného úradu. V štátnych nemocniciach sa malo súťažiť s vopred jasným víťazom, zakupovali sa i drahé, ale nepotrebné prístroje.