Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

MŽP vyhlásilo výzvy na podporu triedeného zberu a zhodnocovania odpadu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Poliak

Dá sa požiadať o nenávratný finančný príspevok, napríklad na výstavbu nových alebo rekonštrukciu existujúcich zberných dvorov.

Bratislava 23. marca (TASR) - Na aktivity triedeného zberu, mechanicko-biologickej úpravy a zhodnocovania komunálneho odpadu možno získať európske peniaze. V Operačnom programe Kvalita životného prostredia je na ne vyčlenených 95 miliónov eur. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo nové výzvy, žiadosti môžu oprávnení žiadatelia predkladať kedykoľvek počas ich trvania. Ukončenie nastane v prípade vyčerpania vyčlenených finančných prostriedkov, alebo z dôvodu nedostatočného dopytu.

Samosprávy, rozpočtové a príspevkové organizácie obcí, právnické osoby oprávnené na podnikanie v stopercentnom vlastníctve obcí a ďalší oprávnení žiadatelia definovaní výzvami, môžu žiadať nenávratný finančný príspevok, napríklad na výstavbu nových alebo rekonštrukciu existujúcich zberných dvorov. Podporené budú aj zariadenia na zvýšenie triedenia komunálnych odpadov, na budovanie zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesového komunálneho odpadu, ako aj na budovanie kompostární.

Subjekty zabezpečujúce výkon verejnoprospešných úloh v oblasti nakladania s komunálnymi odpadom a drobným stavebným odpadom sa môžu uchádzať o príspevok z eurofondov až do výšky štyroch miliónov eur. Minimálnu výšku príspevku výzvy nestanovujú.

Znenie výziev a prílohy potrebné k predloženiu žiadosti o nenávratný finančný príspevok sú zverejnené na webovom sídle Operačného programu Kvalita životného prostredia www.op-kzp.sk.

TASR informoval Odbor komunikácie MŽP SR.