Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na aktivity Kia Motors v Európe je viazaných vyše 153.000 miest

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Úhrnná hodnota dodávok pre európske výrobné aktivity automobilky Kia dosiahla v roku 2014 sumu 4,3 miliardy eur.

Teplička nad Váhom 15. januára (TASR) – Na podnikateľské aktivity Kia Motors v Európe je naviazaných viac ako 153.000 priamych a nepriamych pracovných miest, vrátane dodávateľských subjektov, predajných zastúpení a distribúcie. Vyplýva to zo správy, ktorú pravidelne zverejňuje európska ekonomická poradenská agentúra London Economics. TASR o tom dnes informoval hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

"Správa vyzdvihuje, že v roku 2014 spoločnosť Kia Motors odviedla európskym štátom na daniach celkovo 934 miliónov eur, vrátane colných poplatkov, daní z predaja a daní z príjmu právnických osôb, čím ešte viac podporila ekonomiku v tomto regióne. Uvedená čiastka vzrástla takmer o 8 % oproti roku 2013, kedy podnikateľské zastúpenia Kia Motors odviedli v Európe na daniach 865 miliónov eur,“ uviedol Bačé.

Pripomenul, že jediný európsky výrobný závod automobilky Kia v Tepličke nad Váhom už niekoľko rokov po sebe zvyšuje objem výroby. "Prvý automobil opustil výrobné linky koncom roka 2006 a v roku 2015 už evidovali model Kia s poradovým číslom 2 milióny. Kia Motors Slovakia je jednou z mála svetových výrobných prevádzok s potenciálom produkovať až osem rôznych modelov na jednej výrobnej linke. V súvislosti s nárastom výroby v Kia Motors Slovakia v období 2013 - 2014 sa produkcia zvýšila o 3,5 %," doplnil Bačé.

Správa agentúry London Economics vyzdvihuje, že úhrnná hodnota dodávok pre európske výrobné aktivity automobilky Kia dosiahla v roku 2014 sumu 4,3 miliardy eur. "Plných 71 % týchto dodávok v objeme 3 miliardy eur nakupovala spoločnosť v rámci Európy. Zo všetkých automobilov značky Kia, predaných v roku 2014 v Európe, pochádza 56 % zo Slovenska," dodal Bačé.

Správa podľa neho analyzuje celý hodnotový reťazec automobilky Kia v rámci Európy - od výskumu a vývoja cez výrobu, dodávky, predaj a následnú distribúciu automobilov po celom kontinente. "Samotná predajná a distribučná sieť prispieva k európskemu HDP čiastkou 1,3 miliardy eur, pričom celková hrubá pridaná hodnota automobilky Kia, vrátane externých dodávok a nezávislých predajcov vozidiel Kia, dosahuje 2,5 miliardy eur," podotkol Bačé.

"Európa je pre značku Kia kľúčovou základňou výskumu, vývoja a výroby v celosvetovom meradle, pričom naša európska výroba a ďalšie aktivity tu z roka na rok rastú. Kia v tomto regióne v priebehu niekoľkých rokov investovala mnoho miliárd, čo teraz prináša ovocie nielen pre spoločnosť samotnú, ale aj pre mnohé európske krajiny, v ktorých pôsobíme. Teší nás, že správa agentúry London Economics poukazuje na celkovú hodnotu nášho prínosu pre európske hospodárstvo a ekonomiku," povedal Michael Cole, COO spoločnosti Kia Motors Europe.