Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Na čo si dať pozor pri výbere hypotéky

Foto: ČSOB

Vďaka hypotéke si môžete okamžite splniť sen o novom bývaní alebo rekonštrukcii. Ide o veľký záväzok, a tak je dobré dať si pozor na všetky podmienky.

Bratislava 15. februára (OTS) - Existuje množstvo ponúk od rôznych bánk a nie je problém vybrať si tú najvýhodnejšiu pre vás. Vysvetlíme vám, na čo si dávať pozor a ako predísť nepríjemným situáciám.

Lákavo nízky úrok
Úroková sadzba je asi najčastejšie prezentovaná informácia o hypotéke. Nedajte sa ale nízkym percentom zlákať. Výška úroku sa počas doby splácania vašej hypotéky môže zmeniť. Dôležité je rozhodovať sa aj na základe dĺžky fixácie, teda ako dlho sa výška tohto úroku meniť nebude. Úroková sadzba však nie je všetko, čo ovplyvní podmienky vašej hypotéky.

Podmienky a skryté poplatky
Banky si určujú rôzne podmienky, ktoré je potrebné pred čerpaním hypotekárneho úveru spĺňať. Môže to byť napríklad založenie bežného účtu v tej istej banke alebo konkrétna dokumentácia postupov prác stavby. S tým sa spájajú ďalšie výdavky, ktoré je dobré pred podpísaním zmluvy poznať. Zistite si tieto podmienky a tiež aké poplatky sa s nimi spájajú.

Nečakané poplatky
Okrem výšky úroku je dobré preveriť aj výšku iných poplatkov. Dodatočné poplatky sa môžu objaviť napr. za poistenie úveru, poistenie nehnuteľnosti, rôzne sankcie, poplatky za zmeny v zmluve, predčasné splatenie hypotéky a iné. Každá banka má stanovenú inú výšku poplatkov. Porovnávajte ponuky bánk a nezabudnite myslieť aj na poplatky, ktoré sa môžu objaviť v budúcnosti.

Mimoriadne splátky
Samozrejme, najlepšie je hypotéku splatiť čo najskôr. Zistite si, ktoré banky poskytujú najvýhodnejšie podmienky v prípade, že budete chcieť využiť mimoriadne splátky. Niektoré banky napríklad ponúkajú zvýhodnené časové obdobie pár dní v roku. Alebo mimoriadne splátky cez mobilné aplikácie. Zo zákona má klient nárok na mimoriadnu splátky vo výške 20 % zo zostávajúcej istiny.

Nezabudnite na finančnú rezervu
Aj keď to teraz nepredpokladáte, musíte myslieť na pár rokov dopredu, a teda aj na situáciu keď nebudete schopný splátku zaplatiť. Zistite si, čo vás čaká v takomto prípade, a ako sa na to pripraviť. Či je možné splátku odložiť a aké poplatky sa s tým spájajú. V prípade vysokých poplatkov môže byť výhodné odložiť si niekoľko splátok bokom a vyhnúť sa nepríjemným sankciám.

Kedy dostanem peniaze
Banka vám nemusí poskytnúť peniaze hneď po podpísaní zmluvy. Dajte si pozor na termín odoslania peňazí, a to najmä v prípade, že vás tlačí čas. Využite aj možnosť vybaviť hypotéku online. Ušetríte viaceré návštevy pobočiek a urýchlite celý proces.

Na záver pripomíname, že veľa informácií o podmienkach a poplatkoch nájdete online. Ak si myslíte, že pred urobením konečného rozhodnutia nemáte dosť informácií, neváhajte navštíviť pobočku banky a opýtať sa.