Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na dávku garančného poistenia je nárok aj pri práci na dohodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zamestnávateľ je na účely garančného poistenia platobne neschopný, ak bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu, alebo súd začal konkurzné konanie bez návrhu na vyhlásenie konkurzu.

Bratislava 21. mája (TASR) - Všetci zamestnávatelia na Slovensku, ktorí dávajú ľuďom prácu v pracovnoprávnom vzťahu, sú povinne garančne poistení. Ide o poistenie pre prípad, že sa zamestnávateľ stane platobne neschopným a nedokáže uspokojiť finančné nároky svojich zamestnancov.

V takomto prípade je jedno, v akom type pracovnoprávneho vzťahu je tento zamestnanec, či ide o pracovný pomer, dohodu o vykonaní práce, dohodu o brigádnickej práci študentov, dohodu o pracovnej činnosti, alebo či ide o člena družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu, majú nárok na garančnú dávku.

Zamestnávateľ je na účely garančného poistenia platobne neschopný, ak bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu, alebo súd začal konkurzné konanie bez návrhu na vyhlásenie konkurzu podľa zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Za deň vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa sa považuje deň doručenia návrhu na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu, alebo deň vydania uznesenia súdu o začatí konkurzného konania, ak súd začne konkurzné konanie bez návrhu na vyhlásenie konkurzu podľa osobitného predpisu.

"Nárok na výplatu dávky garančného poistenia vznikne splnením podmienok nároku a podaním žiadosti o jej priznanie. Zamestnanec si uplatňuje nárok na dávku garančného poistenia v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta útvaru zamestnávateľa, ktorý vedie evidenciu miezd. Zamestnanec si uplatňuje nárok do 60 dní od vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa alebo odo dňa skončenia pracovnoprávneho vzťahu." Informuje o tom hovorca poisťovne Peter Višváder.

V roku 2018 vyplatila Sociálna poisťovňa 1702 dávok garančného poistenia s priemernou výškou 1517,59 eura.