Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na dovolenku si Slováci takmer nepožičiavajú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najčastejšími dôvodmi pôžičiek sú zaobstaranie či stavba bývania (44 %), nákup vybavenia bytu (25 %) a kúpa auta (24 %).

Bratislava 18. júna (TASR) - Najčastejšími dôvodmi pôžičiek sú zaobstaranie či stavba bývania (44 %), nákup vybavenia bytu (25 %) a kúpa auta (24 %). Avšak len 2 % ľudí si peniaze požičiava na dovolenku. Ukázal to prieskum skupiny KRUK, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

Na prázdniny či dovolenku si požičiavajú najčastejšie obyvatelia Žilinského a Banskobystrického kraja, ktorí zároveň priznávajú, že nemajú buď žiadne, alebo majú veľmi obmedzené znalosti o finančných produktoch. Letné prázdniny však môžu priviesť do finančných problémov aj rodičov, ktorí sa so svojimi deťmi na žiadnu dovolenku nechystajú. Pokiaľ chodia do práce a nemôžu zveriť deti prarodičom, neostáva im iné, než investovať niekoľko stovák eur do súkromnej škôlky alebo deťom zaplatiť pobyt v tábore či inú celodennú aktivitu.

"Zo zákonom stanovenej dovolenky nemôžu rodičia pokryť všetky školské a predškolské prázdniny počas celého roka. Najväčšie problémy im nastávajú v lete, keď často musia deťom platiť rôzne pobyty v prírode alebo napríklad súkromnú škôlku. Komu sa nepodarí našetriť si na tieto aktivity počas roka, vystavuje sa riziku zadlženia aj bez toho, že by si z úveru zaplatil dovolenku," tvrdí Markéta Kolářová zo spoločnosti KRUK.

Na súkromnú škôlku je potrebné počítať aj viac než 400 eurami za mesiac, týždenný pobyt v tábore stojí okolo 150 eur a deň strávený na kúpalisku alebo výlet do zoologickej záhrady vyjde na 30 až 60 eur. S koncom letných prázdnin navyše náklady rodiny ďalej vzrastú o nákupy nevyhnutnej výbavy do škôlky či školy.

"Na letné prázdniny je vhodné si s dostatočným predstihom začať vytvárať finančnú rezervu. Pre napätý rodinný rozpočet je významným zásahom každý výlet niekam, kde sa platí vstupné, každý rodinný obed v reštaurácii aj každá návšteva kúpaliska. Je dobré si vopred vždy zistiť informácie o cenách dopravy či vstupného a stanoviť si na každý výlet rozpočet, ktorý by ste nemali prekročiť," radí Kolářová.