Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Na druhý pilier doplácajú samotní daňovníci, tvrdí Jozef Burian

Burian poukázal na fakt, že ak by sa príspevok do kapitalizačného piliera znížil, navýši sa v prvom a ľudia nebudú mať menej.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Na druhý dôchodkový systém doplácajú samotní daňoví poplatníci. Upozorňuje na to štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian (Smer-SD) s vysvetlením, že štát si musí na presun prostriedkov do dôchodkových správcovských spoločností požičiavať na medzibankovom trhu s úrokom približne 3,5 %.

"Priemerné zhodnotenie vo fondoch je pritom iba okolo 1,5 %," povedal pre TASR. Burian dodal, že ministerstvo navrhne otvoriť zákon o tomto type sporenia.

Práve túto úvahu dnes kritizoval exminister práce Jozef Mihál (SaS) s upozornením, že sa chystá "najväčšia krádež". "O svoje úspory príde asi 1,5 milióna ľudí. Hovorí sa o znížení príspevku do druhého piliera z 9 na 6 %, čo by prinieslo asi 300 miliónov eur na príjmovej strane rozpočtu," upozornil bývalý šéf rezortu.

"Ešte nehovoríme, že znížime príspevky," konštatoval však v reakcii Burian. Dodal, že pri súčasnom zhodnotení majú sporitelia viac z prvého ako z druhého piliera. Dementoval aj tvrdenia o krádeži s poukázaním na fakt, že ak by sa aj príspevok do kapitalizačného piliera znížil, navýši sa v prvom a ľudia nebudú mať menej. "Ak exminister rozpráva o kradnutí, mal by sa pozrieť na to, čo a ako tu riadil," uzavrel Burian.