Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Na Ebay číhajú lovci odškodného, súd rozhodol proti nim

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Súdny dvor sa postaral o väčšiu právnu istotu aj v inom prípade na Ebay.

Düsseldorf 24. augusta (TASR) - Na predajných a aukčných portáloch, ako je napríklad Ebay, číha množstvo podvodníkov, ktorí neopatrného predajcu zažalujú o odškodné. Spolkový súdny dvor sa tento týždeň postaral o väčšiu právnu istotu.

Podľa denníka Handelsblatt platí na Ebay zlaté pravidlo: hneď ako sa spustí aukcia, nesmie sa prerušiť. Už s prvou ponukou, hoci len vo výške jedného eura, vzniká kúpno-predajná zmluva. Predajca smie prerušiť aukciu len v mimoriadnych prípadoch, napríklad, ak predmet bol zničený alebo odcudzený. Mnohí predajcovia sa však týmto pravidlom neriadia a prerušia aukciu, ak sa im ponuky zdajú príliš nízke alebo od priateľa dostanú oveľa lepšiu ponuku.

Vtedy nastáva najvhodnejší čas pre lovcov odškodného, ktorí systematicky ponúkajú najmenšie možné sumy za drahé produkty a číhajú na moment, keď predajca aukciu preruší. Následne od predajcu súdnou cestou požadujú odškodné, keďže drahé hodinky či notebook nemohli kúpiť za vydražených pár eur. Nemecké súdy im doteraz dali za pravdu, keďže na strane lovcov stáli obchodné podmienky Ebay.

Spolkový súdny dvor tento týždeň urobil jednému z lovcov škrt cez rozpočet. Hoci súd z formálnych dôvodov žalobu odmietol, sudcovia nenechali nikoho na pochybách, aký postoj zaujali. Podľa ich názoru systematickí lovci, ktorí sa na aukciách zúčastňujú iba preto, aby mohli následne od predajcu vymáhať odškodné, zneužívajú právny systém. Potvrdili tak názor Krajinského súdu Görlitz, ktorý poukázal na množstvo indícií naznačujúcich úmyselné konanie žalobcu.

V prejednávanom prípade bolo mnoho náznakov, že ide o lovca odškodného. Muž si pomocou firmy svojho otca vytvoril účet na Ebay a pod falošnými menami aj ďalšie. V roku 2012 ponúkol jedno euro za motocykel. Keď predajca prerušil aukciu, lovec počkal jeden rok, kým začal vymáhať odškodné vo výške 4899 eur. Krajinský súd žalobu zamietol a poukázal na to, že žalobca len v roku 2011 pod rôznymi identitami ponúkol na aukciách Ebay celkovo 215.000 eur. Následne začal súdnou cestou vymáhať odškodné a v jednom prípade so žalobou dokonca počkal tri roky.

Nepozorní predajcovia v minulosti na súdoch nepochodili. Súdny dvor v roku 2014 rozhodol, že rozdiel medzi maximálnou ponukou a skutočnou hodnotou tovaru nemusí nutne predstavovať "odsúdeniahodné zmýšľanie účastníka aukcie". Predajca, ktorý nechcel svoj VW Passat predať za jedno euro, tak musel zaplatiť odškodné.

Ebay privítal rozhodnutie súdu. "Na portáli Ebay budeme aj naďalej sankcionovať kupujúcich, ak zistíme jasné signály zneužívania systému," cituje z vyhlásenia Ebay denník Handelsblatt. Zároveň uznáva, že samotný fakt, že niekto sa zúčastňuje na mnohých aukciách a jednorazovo žiada odškodné, nemusí znamenať zneužívanie systému.

V prejednávanom prípade ale boli fakty oveľa jasnejšie. Navyše, predajca motocykla mal pre prerušenie aukcie dobrý dôvod. Pomýlil sa pri zadávaní technických údajov, no o niečo neskôr ponúkol motorku na Ebay znova a predal ju za 4900 eur. Presne táto suma motivovala žalobcu k vymáhaniu odškodného vo výške 4899 eur.

Experti však kritizujú, že súdny dvor nestanovil jasnú hranicu medzi bežným kupcom, ktorý hľadá zaujímavý tovar za lacný peniaz, a lovcami odškodného. Podľa advokáta Christiana Solmeckeho poškodených predajcov môžu byť tisíce. "Každý týždeň na dvere našej kancelárie zaklopú dvaja či traja poškodení predajcovia na Ebay, ktorí neoprávnene a predčasne prerušili aukciu a teraz musia svoj tovar predať za niekoľko eur," hovorí Solmecke. No nie vždy je jasné, že za žalobou stojí profesionálny lovec odškodného.

Súdny dvor sa postaral o väčšiu právnu istotu aj v inom prípade na Ebay. Rozhodol, že predajca, ktorý pomocou druhého konta sám prihadzoval na svoj tovar a zvyšoval tak jeho cenu, musí zaplatiť odškodné. Ide o prípad, keď istý predajca takto navýšil cenu svojho vozidla VW Golf na 17.000 eur. Súd rozhodol, že musí zaplatiť odškodné 16.500 eur.