Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Na Gemeri odmietajú zodpovednosť za investície do vodovodov

Muránsky skupinový vodovod v týchto dňoch prechádza rozsiahlou úpravou. Východoslovenské vodárne a kanalizácie opravujú potrubie tak, aby sa do vody nedostával nebezpečný chlorantén.

Mokrá Lúka 7. apríla (TASR) - Samosprávy na strednom Gemeri odmietajú niesť zodpovednosť za záväzky štátu týkajúce sa chýbajúcej kanalizácie. Ako pre TASR potvrdil starosta Mokrej Lúky a podpredseda Regionálneho združenia miest a obcí stredného Gemera Július Lašan, štát pri vstupe do Európskej únie prijal záväzky, ktoré teraz zostávajú ťarchou pre samosprávy. Za spravovanie vodovodov a kanalizácií sú dnes navyše zodpovedné akciové spoločnosti a samosprávy ich nevedia dostatočne ovplyvniť.

Muránsky skupinový vodovod v týchto dňoch prechádza rozsiahlou úpravou. Východoslovenské vodárne a kanalizácie opravujú potrubie tak, aby sa do vody nedostával nebezpečný chlorantén. "Je to síce pomerne veľká investícia, ale v našom regióne je jedna z mála. Za vodu pritom naši obyvatelia platia pomerne vysokú cenu. Teraz nám navyše hrozia sankcie za to, že nemáme odkanalizované obce nad 2000 obyvateľov. Niektoré obce a mestá investovali do vodovodu a kanalizácie veľa peňazí. Problém je v tom, že ich spravuje akciová spoločnosť. Našou snahou je, aby si tento majetok vodárne riadne odkúpili. Takto by sme získali peniaze pre ďalší rozvoj. Vodárne od nás ale chcú buď bezplatný prevod majetku, alebo jeho predaj za symbolickú cenu," vysvetlil Lašan.

Regionálne združenie miest a obcí stredného Gemera chce na celoslovenskej úrovni hľadať aj ďalšie riešenia pri financovaní samospráv. Problémy im robí 20-percentná daň, ktorú musia zaplatiť štátu za predaj majetku. "Majetok predávame, aby peniaze investovali znova do obce a mesta. Našťastie neprešiel návrh, aby sme takúto daň platili aj za prenájom obecného majetku. Teraz by sme chceli odstrániť aj tento problém. Obávame sa tiež, že by sme mohli prísť o príjmy z dane z nehnuteľností. Máme jej zachovanie, máme silné argumenty. Každá obec vie zhodnotiť, na akú daň jej obyvatelia ešte majú. Na jednej strane sú tu potreby obce, na strane druhej nezamestnanosť a možnosti obyvateľov. Ak samosprávy vyberú málo, neprežijú. Pokiaľ by však vyrubili privysokú daň, roztočil by sa kolotoč neplatičov, zníženého výberu dane a zníženého príjmu obce. Sme presvedčení, že toto by malo zostať na rozhodnutí každého mesta a obce," dodal starosta Mokrej Lúky.