Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na jeseň pribudnú ďalšie elektronické služby katastra

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR (ÚGKK SR) Elektronizácia katastrálnych služieb Foto: TASR - Štefan Puškáš

Od októbra tohto roka pribudne ďalších 30 služieb, čím bude dokončený komplex 45 elektronických služieb katastra nehnuteľností, ktorý bude umožňovať ich použitie na právne účely.

Bratislava 17. júla (TASR) - Projekt Elektronické služby katastra nehnuteľností (ESKN) je vo fáze implementácie a testovania. Nasledovať bude školenie zamestnancov a rutinné overovanie služieb a spustenie nových služieb do prevádzky. Pre TASR to uviedol zhotoviteľ diela spoločnosť DWC Slovakia.

Od roku 2015 je prevádzke 15 elektronických služieb, ktoré využívajú organizácie štátnej správy a samosprávy, inštitúcie, odborníci aj široká verejnosť. "Od októbra 2018 pribudne ďalších 30 služieb, čím bude dokončený komplex 45 elektronických služieb katastra nehnuteľností, ktorý bude mať informatívny charakter a bude umožňovať ich použitie na právne účely," konkretizovala firma. Portál ESKN je na oficiálnej stránke Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR.

V súvislosti s vplyvom nariadenia GDPR a nového zákona o ochrane osobných údajov na projekt firma sprostredkovala vyjadrenie ÚGKK SR. Podľa neho, platná právna úprava dáva oprávnenie orgánom štátnej správy na úseku katastra získavať, zhromažďovať a ďalej spracúvať osobné údaje na účely katastra, vrátane rodného čísla . "Zároveň obsahuje ustanovenie, na základe ktorého možno zverejňovať osobné údaje v rozsahu meno, priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia a adresa trvalého pobytu prostredníctvom internetového portálu," uzatvára ÚGKK SR.