Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na nemeckom energetickom trhu sa očakáva obrovská fúzia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Eon a Fortum oznámili, že rokovania o predaji zostávajúceho podielu Eon v Uniperi sú v pokročilom štádiu.


Essen/Helsinki 20. septembra (TASR) - Na nemeckom energetickom trhu sa schyľuje k obrovskej akvizícii. Fínska spoločnosť Fortum chce prevziať nemeckú firmu Uniper, ktorá vznikla z divízie koncernu Eon prevádzkujúcej elektrárne. Eon a Fortum oznámili, že rokovania o predaji zostávajúceho podielu Eon v Uniperi sú v pokročilom štádiu.

Uniper je s výrobnou kapacitou zhruba 40 gigawattov popredným výrobcom elektrickej energie v Európe a dlho bol kľúčovou súčasťou koncernu Eon. V roku 2016 ho však musel ponúknuť na predaj pre rastúci tlak tzv. energetickej zmeny, ktorá znamená odklon Nemecka od tradičných zdrojov energie. Informácie o predaji poslali akcie Uniperu v posledných mesiacoch výrazne nahor.

Eon v súčasnosti vlastní v Uniperi takmer 47 %, z daňových dôvodov ho však môže predať až budúci rok. Fortum chce svoju ponuku predložiť všetkým akcionárom. Za každú akciu ponúka v hotovosti 22 eur, čo ohodnotí firmu približne na osem miliárd eur. Vysoko zadlžený Eon by za svoj podiel mohol získať celkovo 3,8 miliardy eur.

Fortum s cieľom upokojiť 13.000 zamestnancov Uniperu zdôraznil, že neplánuje žiadne nútené prepúšťanie a hlavné sídlo chce zachovať v Düsseldorfe.