Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na neriadený brexit sa pripravuje aj L'Oreal, zvyšuje zásoby

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

S blížiacim sa termínom odchodu Británie z EÚ britské aj zahraničné firmy postupne urýchľujú prípravy pre prípad, že dôjde k chaotickému odchodu Britov.

Paríž 25. januára (TASR) - Francúzska kozmetická spoločnosť L'Oreal sa pridala k ďalším európskym firmám, ktoré sa pripravujú na prípadný neriadený odchod Británie z Európskej únie.

Ako uviedol Jean-Paul Agon, generálny riaditeľ spoločnosti, ku ktorej značkám patria pleťové krémy Lancome či dekoratívna kozmetika Maybelline, firma postupne zvyšuje zásoby svojich produktov v Británii pre prípad, že do plánovaného odchodu krajiny z EÚ 29. marca nedôjde k dohode medzi Londýnom a Bruselom.

"Pripravujeme sa na všetky možné scenáre," povedal Agon pre agentúru Reuters. Dodal, že prípadný tvrdý brexit by nemal mať výraznejší vplyv na francúzsku kozmetickú spoločnosť, keďže Británia sa na celkových tržbách firmy podieľa iba zhruba 3 %. Napriek tomu tam zvyšuje zásoby, keďže v ostrovnej krajine už nemá výrobnú základňu.

S blížiacim sa termínom odchodu Británie z EÚ britské aj zahraničné firmy postupne urýchľujú prípravy pre prípad, že dôjde k chaotickému odchodu Britov. Riziko vzrástlo po tom, ako sa britskej premiérke Therese Mayovej nepodarilo v parlamente presadiť dohodu, ktorú uzatvorila s Bruselom.

Spoločnosti ako módna firma Burberry či automobilka Ford už naznačili, že v prípade neriadeného brexitu očakávajú nemalé náklady. Pripravuje sa aj francúzska vláda. Minister financií Bruno Le Maire uviedol, že rezervný plán zahrňuje navyše investície v hodnote 50 miliónov eur, ktoré je vláda pripravená vyčleniť pre prístavy a letiská s cieľom pomôcť im riešiť dôsledky neriadeného odchodu Británie z Európskej únie.