Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Na odbornú prax do Kia Motors Slovakia nastúpilo 63 stredoškolákov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Teoretické vedomosti budú uplatňovať a rozvíjať v laboratóriách na oddeleniach riadenia kvality a vo výrobe v lakovni, karosárni, motorárni a montážnej hale.

Teplička nad Váhom 9. októbra (TASR) – Do výrobného závodu Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom nastúpilo v školskom roku 2015/2016 na odbornú prax 63 stredoškolských študentov. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Jozef Bačé.

Teoretické vedomosti budú podľa neho uplatňovať a rozvíjať v laboratóriách na oddeleniach riadenia kvality a vo výrobe v lakovni, karosárni, motorárni a montážnej hale. "Od školského roka 2007/2008 dodnes absolvovalo v spoločnosti Kia Motors Slovakia odbornú prax už viac ako 600 študentov. Okrem možnosti finančne si privyrobiť už počas štúdia, automobilka dáva možnosť šikovným študentom získať zváračský preukaz, či absolvovať viaceré zákonné kurzy na náklady spoločnosti," uviedol Bačé.

"Každý študent s chuťou učiť sa nové veci je u nás vítaný. Študenti majú počas praxe príležitosť pracovať s modernými technológiami, no taktiež sa dozvedieť viac o kórejskej kultúre a tradíciách. Zároveň si tak zvyšujú svoje šance uplatniť sa na pracovnom trhu," povedal viceprezident a vedúci divízie Administratíva spoločnosti Kia Motors Slovakia Seong-Gyu Lee.

So strednými odbornými školami a univerzitami spolupracuje Kia v školskom roku 2015/2016 aj v rámci štipendijného programu. "Aktuálne využíva možnosť práce s najmodernejšími technológiami šesť stredoškolských a päť vysokoškolských študentov. Celkovo sa od školského roka 2011/2012 zapojilo do štipendijného programu už viac ako 50 stredoškolákov a vysokoškolákov. Okrem nových vedomostí získali aj prostriedky na financovanie štúdia," doplnil Bačé.

"Prostredníctvom štipendijného programu spoločnosti Kia Motors Slovakia som mal možnosť nahliadnuť do fungovania viacerých oddelení administratívy, napríklad oddelenia ľudských zdrojov, komunikácie a vzťahov s verejnosťou, oddelenia vzdelávania a tréningov, ale aj vyskúšať si prácu priamo na výrobnej linke. Hlavným prínosom programu bolo pre mňa nadobudnutie praktických skúseností a fakt, že som sa mohol vo firme ihneď po skončení štúdia aj zamestnať," zhodnotil štipendijný program Jakub Brisuda.

Hovorca spoločnosti doplnil, že stredoškolskí študenti poberajú v rámci štipendijného programu ročné štipendium 2000 eur, pričom vykonávajú vo výrobných prevádzkach odbornú prax. "Lákadlom pre vysokoškolských študentov je štipendium 3000 eur. Najväčšou výhodou pre obe skupiny študentov je prínos praktických skúseností, ako aj možnosť získať stabilné pracovné miesto," uzatvoril Bačé.

Kia Motors Slovakia je prvý výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva približne 3800 ľudí. Vyrába automobil Kia cee'd v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee'd, Sportswagon, trojdverový športový pro_cee'd, športovo-úžitkový model Kia Sportage, rodinné MPV Kia Venga. Od mája 2013 aj vysokovýkonnú verziu modelu Kia cee'd v trojdverovom (pro_cee'd GT) a päťdverovom (cee'd GT) prevedení. V júni 2015 spoločnosť začala vyrábať produktovo vylepšenú verziu Kia cee’d, po ktorej bola do výroby zaradená i jej športová edícia GT Line. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu 2,157 milióna vozidiel.