Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na podporu sociálnych inovácií je vo výzve vyčlenených 4,5 mil. eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Žiadosti sa budú podľa MH SR posudzovať v rámci hodnotiacich kôl. Uzávierky prvých dvoch kôl sú naplánované na 29. novembra 2019 a 28. februára 2020.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vyhlásilo novú výzvu v rámci Operačného programu Výskum a inovácie zameranú na podporu realizácie sociálnych inovácií v prostredí mikro-, malých a stredných podnikov (MSP). Na výzvu je vyčlenených 4,5 milióna eur z prostriedkov Európskej únie, pričom žiadatelia môžu získať príspevok maximálne 200.000 eur. Informoval o tom odbor komunikácie MH SR.

Podporené budú projekty zamerané na uvedenie nových alebo inovovaných výrobkov, procesov či služieb na trh, alebo na inovatívne využitie existujúcich výrobkov, procesov či služieb, pričom musí ísť o sociálnu inováciu, ktorá poskytne inovatívne riešenie spoločenských problémov týkajúcich sa vymedzených oblastí trvalo udržateľného rozvoja.

Nenávratné finančné prostriedky je možné získať na projekty realizované mikro-, malými a strednými podnikmi v rámci celého Slovenska, s výnimkou Bratislavského kraja. Rozhodujúce je miesto realizácie projektu, nie sídlo žiadateľa. Realizáciou projektu podniky získajú príspevok na nákup nového dlhodobého majetku na tvorbu nových alebo inovovaných výrobkov či na inováciu produkčného procesu alebo služieb, respektíve na inovatívne využitie existujúcich výrobkov, procesov či služieb s cieľom ich ďalšej komercializácie a uplatnenia na trhu.

Žiadosti sa budú podľa MH SR posudzovať v rámci hodnotiacich kôl. Uzávierky prvých dvoch kôl sú naplánované na 29. novembra 2019 a 28. februára 2020. Prípadné ďalšie uzávierky budú nasledovať v dvojmesačných intervaloch. Výzva je vyhlásená ako otvorená, k jej uzavretiu dôjde po vyčerpaní prostriedkov alebo na základe rozhodnutia poskytovateľa.

S cieľom znížiť administratívnu záťaž žiadateľov je aj táto výzva vyhlásená v zjednodušenom režime. Žiadosti vrátane jednotlivých príloh je možné predkladať plne elektronicky. Žiadateľ nemusí predkladať potvrdenia vydané verejnými orgánmi, teda preukazovať splnenie podmienok, ktorých splnenie si poskytovateľ môže overiť vo verejne dostupných registroch. Celá dokumentácia výzvy je nastavená v užívateľsky priateľskom formáte s využitím preddefinovaných formulárov vybraných príloh a pomôcok, ktoré majú žiadateľom pomôcť minimalizovať formálne nedostatky žiadostí.

Operačný program Výskum a inovácie v pôsobnosti MH SR je zameraný na podporu inovácií, výskumných a vývojových aktivít v podnikoch, ako aj na komplexnú podporu mikro-, malých a stredných podnikov. Jeho cieľom je vytvorenie stabilného prostredia priaznivého pre inovácie a zvýšenie efektívnosti a výkonnosti systému výskumu, vývoja a inovácií, ktorý predstavuje základný predpoklad pre zvyšovanie konkurencieschopnosti, udržateľného hospodárskeho rastu a zamestnanosti.

Výzva svojím zameraním podľa MH SR prispieva k plneniu špecifických cieľov operačného programu Výskum a inovácie, Nárast vzniku nových, konkurencieschopných MSP a Zvýšenie konkurencieschopnosti MSP vo fáze rozvoja. Všetky potrebné informácie môžu záujemcovia získať na webovom sídle operačného programu www.opvai.sk v časti Výzvy Ministerstva hospodárstva SR a prostredníctvom emailovej adresy vyzvy@mhsr.sk.