Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Na projekty spolupráce v EÚ Slovensko vyčerpalo už vyše 23 mil. eur

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) a podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlavným cieľom OP Interact II je poskytovať podporu jednotlivým aktérom pri implementácii programov európskej teritoriálnej spolupráce.

Bratislava 4. marca (TASR) – Ku koncu minulého roka vyčerpala SR na programy európskej teritoriálnej spolupráce celkovo 23,155 milióna eur alebo 76,79 % z peňazí vyčlenených v rámci operačného programu (OP) Interact II na roky 2007 až 2013. Oproti stavu k 30. júnu 2014 vzrástlo čerpanie o 13,16 percentuálneho bodu. Vyplýva to zo správy z dielne úradu vlády, ktorú dnes vzal na vedomie kabinet Roberta Fica (Smer-SD).

Zo záväzku roka 2012 sa Slovensku podarilo vyčerpať 86,93 % prostriedkov, takže štát nesplnil pravidlo n+2 a nevyčerpaných zostalo 847.570 eur. Do konca tohto roka musia prijímatelia celkovo vyčerpať oprávnené výdavky v minimálnej výške takmer 6,152 milióna eur.

Hlavným cieľom OP Interact II je poskytovať podporu jednotlivým aktérom pri implementácii programov európskej teritoriálnej spolupráce. Cieľovou skupinou sú inštitúcie a orgány, ktoré boli vytvorené v Európe na riadenie týchto programov, predovšetkým riadiace orgány, spoločné technické sekretariáty, monitorovacie výbory, národné kontaktné body, certifikačné orgány a orgány auditu.