Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na refinancovaní hypotéky môže záujemca zarobiť

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pri refinancovaním hypotéky môže klient získať tak nižšiu úrokovú sadzbu, rôzne benefity, predĺžiť si splatnosť s cieľom zníženia splátky a podobne.

Bratislava 8. marca (TASR) - Ceny nehnuteľností klesli a v kombinácii s nízkymi úrokovými sadzbami hypoték je bývanie v SR od roku 2005 najdostupnejšie. Ľudia si môžu oproti roku 2008 dovoliť až o polovicu väčší byt.

V súčasnosti takmer všetky banky na Slovensku ponúkajú možnosť refinancovať hypotéku a získať tak nižšiu úrokovú sadzbu, rôzne benefity, predĺžiť si splatnosť s cieľom zníženia splátky a podobne.

Na čo by však mal myslieť záujemca pred refinancovaním úveru, radí Melinda Péková z VÚB banky: "Všímať si dodatočné náklady: poplatky za poskytnutie nového úveru, správne načasovať, kedy pristúpiť k refinancovaniu hypotéky (najmä s ohľadom na poplatky), poplatky za kataster, náklady za znalecký posudok. Zvoliť si vhodnú splatnosť úveru – dlhá splatnosť úver predražuje, ale na druhej strane umožní znížiť si mesačnú splátku. Vyvarovať sa omeškania so splátkami pri starom úvere. Zohľadniť celkovú výhodnosť, nielen z pohľadu úrokovej sadzby, ale napr. aj nefinančných benefitov (napr. mimoriadne splátky, starostlivosť a služby počas splácania)," radí Péková.