Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Na rozvoj bývania dal štát vlani približne 287 miliónov eur

Pohľad na bratislavské Nový most, na snímke v pozadí je sídlisko Petržalka. Foto: TASR/Oliver Paul

Urobil tak formou dotácií, zvýhodnených úverov od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), financiami na štátnu prémiu k stavebnému sporeniu i štátnymi príspevkami k hypotékam.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Štát minulý rok podporil rozvoj bývania na Slovensku sumou približne 287 miliónov eur. Urobil tak formou dotácií, zvýhodnených úverov od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), financiami na štátnu prémiu k stavebnému sporeniu i štátnymi príspevkami k hypotékam. Informuje o tom materiál z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorý dnes vzdala na vedomie vláda.

Najväčší objem štátnej podpory bol vlani poskytnutý prostredníctvom ŠFRB, a to celkovo vyše 177,5 milióna eur. Z tejto sumy 54,9 milióna eur predstavovali zdroje štátneho rozpočtu a zvyšnú časť vo výške 122,6 milióna eur mimorozpočtové zdroje štátneho fondu, získané zo splátok úverov z predchádzajúcich rokov.

Na dotácie na rozvoj bývania dal štát v roku 2014 finančné prostriedky v celkovej výške 37,8 milióna eur. Tieto peniaze smerovali na financovanie stavieb nájomných bytov, technickej vybavenosti k nim a na odstránenie systémových porúch bytových domov.

Stavebným sporiteľniam boli na štátnu prémiu k stavebnému sporeniu poskytnuté zdroje vo výške 41,5 milióna eur. Na štátny príspevok k hypotekárnym úverom a štátny príspevok pre mladých k hypotekárnym úverom išli bankám zo štátneho rozpočtu finančné prostriedky vo výške takmer 30,1 milióna eur.