Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Na rybničnej sústave pri Iňačovciach sa už lovia vianočné kapry

Vedúci rybníkov Peter Alexovič drží v rukách vianočného kapra Foto: TASR/Roman Hanc

Tohtoročná produkcia rýb za tou vlaňajšou trocha zaostáva. Vianočné ryby sú pekné, ale je ich málo, keďže bol zlý rok. Bol nedostatok vody a extrémne teploty.

Iňačovce 22. októbra (TASR) - Na vyše 450-hektárovej ploche chovných rybníkov pri obci Iňačovce, sa začalo v týchto dňoch tradičné, jesenné lovenie rýb, určených pre vianočný trh.

Živé kapry zo Zemplína budú distribuované domácim, ako aj zahraničným obchodným centrám až po niekoľkotýždňovej "očiste".

"Vylovené ryby prevážame na sádky, sú to malé bazény, kde sa za niekoľko týždňov zbavia bahna a zápachu, čím budú pripravené na export," uviedol v tejto súvislosti vedúci strediska rybného hospodárstva pri Iňačovciach, Peter Alexovič.

Ako dodal, tradičný jesenný výlov rýb, ktorý odštartoval v týchto dňoch, potrvá približne do 20. novembra. "Na vianočný trh lovíme hlavne kapra, to je tradičná ryba, plus dravcov, akými sú šťuka, sumec a zubáč. Lovíme aj amura a tolstolobíka," doplnil Alexovič s tým, že väčšinou ide o trojročných jedincov.



Tohtoročná produkcia rýb za tou vlaňajšou podľa jeho slov trocha zaostáva. "Vianočné ryby sú pekné, ale je ich málo, keďže bol zlý rok. Trápil nás nedostatok vody a extrémne teploty," poznamenal.

Živou rybou, o ktorú majú zákazníci pred Vianocami najväčší záujem, je už dlhé desaťročia kapor. "Je to stále jednotka," podotkol Alexovič. Ľuďom, ktorí ho chcú konzumovať počas najobľúbenejších sviatkov roka odporúča, aby si pri kúpe kaprov všímali niekoľko základných detailov. Ryba, ktorá váži priemerne 2,5 kilogramu by mala mať lesklé, nie zakalené oči. "Zároveň nemá byť odratá od šupín."

Výlov rýb z iňačovskej rybničnej sústavy realizujú jej hospodári väčšinou dvakrát do roka. Popri vysádzaní nových jedincov do vlastných rybníkov sa vylovenými kusmi okrem zásobovania vianočného trhu zároveň zarybňujú ďalšie chovné revíry po Slovensku.