Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na Šariši chcú rozvíjať cestovný ruch

Ilustračná snímka. Veľký Šariš - hrad. Foto: TASR/Jana Jurčišinová

Pomôcť rozvíjať turizmus by mala Oblastná organizácia cestovného ruchu v Prešove.

Prešov 9. októbra (TASR) – Vznik Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) v Prešove dnes svojím podpisom zakladajúcej listiny potvrdili jej prví členovia. Iniciátorom založenia organizácie bolo mesto Prešov, ku ktorému sa pridali ďalšie samosprávy ako Sabinov, Veľký Šariš, Drienica a šesť podnikateľských subjektov z regiónu. Organizácia by mala pomôcť rozvíjať turizmus a napomáhať jej členom získavať ďalšie partnerstvá. Na chod novej organizácie na začiatku jej činnosti musia vložiť vlastné finančné prostriedky jej zakladajúci členovia.

„Verím v sľubný rozvoj regiónu, rozvoj cestovného ruchu v regióne Šariš. Oblastná organizácia cestovného ruchu je spolupráca so samosprávami a podnikateľskými subjektmi pôsobiacimi v regióne. Ide o spoluprácu, aby sa nehral každý na vlastnom piesočku, aby sa dali hlavy dokopy, hlavne partneri, ktorí pre cestovný ruch niečo robia a chcú ho rozvíjať. Aby sme ťahali za jeden koniec a posúvali to ďalej,“ uviedol Branislav Švorc, koordinátor OOCR z Mestského úradu v Prešove.

Podľa jeho slov členmi novozaloženej OOCR sa môžu stať aj ďalšie subjekty. Aktuálne zakladajúci partneri oslovili obec Kokošovce, ktorá má vo svojom katastri rekreačnú oblasť Sigord s vodnou priehradou. „Ale dvere majú otvorené aj ďalšie samosprávy a organizácie,” ubezpečil možných ďalších záujemcov Švorc.

Členovia OOCR platia ročné poplatky, ktoré závisia od počtu obyvateľov. Prešov zaplatí niečo vyše 20.000 eur na rok. Na základe vykázanej činnosti môže organizácia o dva roky získať dotáciu z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Jej výška sa odvíja od členského a vybranej dane za prenocovaných návštevníkov v ubytovacích zariadeniach členských samospráv.