Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Slovensko si vlani pozrelo rekordný počet turistov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

V porovnaní s rokom 2015 je to nárast o 16 %.

Bratislava 1. marca (TASR) - Prvýkrát v histórii prekonala návštevnosť Slovenska hranicu piatich miliónov turistov. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR totiž za celý rok 2016 dovolenkovalo na Slovensku 5,023 milióna hostí. V porovnaní s rokom 2015 to znamená nárast o 16 %.

"Teší nás, že predpoklady sa potvrdili a vlaňajšia sezóna bola z pohľadu cestovného ruchu na Slovensku veľmi úspešná. Našou úlohou však zostáva, aby sme si tento trend udržali, pokračovali v efektívnej propagácii našej krajiny a neustále zlepšovali úroveň poskytovaných služieb. Každý spokojný návštevník sa potom na Slovensko bude chcieť vrátiť aj v budúcnosti," konštatoval minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Podľa rezortu dopravy pritom dobrú kondíciu potvrdzuje tak domáci, ako aj príjazdový cestovný ruch. "Slovákom patrí podiel 60 % zo všetkých návštevníkov, keď takmer 3 milióny si za cieľ svojho oddychu vybrali práve domácu krajinu," vyčíslila hovorkyňa rezortu Karolína Ducká.

V porovnaní s rokom 2015 to podľa jej slov predstavuje nárast o takmer 15 %. Domáci turisti dovolenkovali na Slovensku v priemere štyri dni a najviac navštevovali Žilinský kraj.

Čo sa týka zahraničných hostí, tým patril 40-% podiel návštevnosti, keďže počty turistov zo zahraničia v roku 2016 prvýkrát prekročili hranicu 2 miliónov ubytovaných hostí. Znamenalo to takmer 18-% nárast oproti roku 2015. Najviac navštevovali Bratislavský kraj a v priemere najdlhšie sa zdržali v Trnavskom kraji.

Najviac návštevníkov prišlo vlani na Slovensko z Českej republiky, nasledovali turisti z Poľska, Nemecka, Maďarska či Rakúska. "Celkovo návštevníci na Slovensku strávili aj rekordný počet prenocovaní, keď ubytovacie zariadenia zaznamenali viac ako 14 miliónov nocí," dodala Ducká.