Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Na Slovensku sa testuje nový typ batérií s vyššou účinnosťou

Špeciálne batérie novej generácie na uskladňovanie elektrickej energie s vysokou účinnosťou. Foto: TASR – Pavol Remiaš

Ich prednosťou v porovnaní s doteraz používanými lítiovými alebo olovenými batériami je, že sú nehorľavé, nevýbušné, netoxické a recyklovateľné.

Bratislava/Bojnice 22. februára (TASR) – Špeciálne BE (Blue Energy) batérie novej generácie na uskladňovanie elektrickej energie s vysokou účinnosťou fungujú na báze netradičných chemických komponentov - oxidu manganičitého, uhlíka a slanej vody, ako separátor je použitá priemyselná bavlna. Už bezmála rok ich na Slovensku testuje spoločnosť EMEL, s. r. o., Bratislava.

"Ich prednosťou v porovnaní s doteraz používanými lítiovými alebo olovenými batériami je, že sú nehorľavé, nevýbušné, netoxické a recyklovateľné," vysvetľuje generálny riaditeľ spoločnosti Ľudovít Hamaš.

Efektivita BE batérií je 85 %, kým u iných druhov je to 70 %. Okrem toho majú dlhú životnosť, je ich možné bez poškodenia opakovane vybíjať do nuly a počet takýchto cyklov je 5000. "Ak túto možnosť nebude potrebné naplno využívať, ale z batérií bude využívaných len približne 15 % energie, tých cyklov môže byť až 35.000, čo predlžuje ich životnosť na sto rokov," konštatuje Hamaš.

V súčasnosti EMEL testuje sústavu BE batérie s kapacitou 20 kWh, ktorá postačuje pre rodinné domy využívajúce fotovoltické panely, veterné turbíny alebo lacnejší nočný elektrický prúd. Podľa Hamaša je cieľom vyskúšať ich spoľahlivosť a preveriť všetky deklarované parametre. "Ide o aplikovanie patentu z USA, pričom tieto batérie sa už začali priemyselne vyrábať, teda nejde iba o laboratórne pokusy. Zároveň prebieha aj ich certifikácia podľa európskych noriem v Elektrotechnickom skúšobnom ústave v Prahe," doplnil.

Jednotlivé moduly BE batérií je možno vyskladať a navzájom prepojiť do veľkých celkov. EMEL pripravuje projekty na zostavenie sústavy batérií s kapacitou 33.293 MWh. Takéto sústavy sú veľmi vhodné do rozvojových krajín Južnej Ameriky, Ázie a Afriky. Napríklad pri spojení s technológiami na získavanie pitnej vody z vrtov čerpadlami za pomoci fotovoltických panelov, alebo pri nepretržitom a stabilnom využívaní elektrickej energie v menších sídlach, vzdialených od centrálnych zdrojov. Využiteľné môžu byť tiež na telekomunikačných vežiach rozmiestnených v teréne, ktoré môžu fungovať aj na fotovoltiku, pričom dnes sa tam používajú prevažne generátory na naftu.

Hamaš si vie predstaviť využitie BE batérií aj na Slovensku. Napríklad pri zabezpečovaní relatívne lacnej elektrickej energie pre rómske osady. Tvrdí, že ak by sa postavil takýto modul v blízkosti osady, batérie by sa mohli nabíjať z lacného nočného prúdu. Cez deň by potom uskladnená energia slúžila na bežnú spotrebu v domácnostiach. Vypočítal, že by na to postačovala desatina kapacity batérií. Zvyšok by bolo možné vracať do siete pri denných energetických špičkách, keď je elektrická energia najdrahšia, čo by prinieslo aj ekonomický efekt.

Využívať ich mieni aj spoločnosť INTERGEO, a. s., Bojnice v rámci projektov budovania obnoviteľných zdrojov energie. Bojnická spoločnosť bude zástupcom distribúcie BE batérií pre Slovensko. "Spájajú v sebe všetky potrebné vlastnosti. V porovnaní s lítiovými alebo olovenými batériami nepotrebujú nákladnú údržbu a sú plne ekologické," konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Michal Bartko.