Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva oznámil, koľko plynu vlani Slováci spotrebovali

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zhruba 98 % domácej spotreby plynu je zabezpečovaných importom. Domáca ťažba zemného plynu v minulom roku dosiahla 89 miliónov kubických metrov.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Spotreba zemného plynu v Slovenskej republike v roku 2016 bola mierne nad 4,8 miliardy metrov kubických (m3). Zhruba 98 % domácej spotreby plynu je zabezpečovaných importom. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v Správe o zabezpečení dodávok energií a riešení prípadných núdzových stavov s určením príslušnej zodpovednosti za ich riešenie, ktorou by sa v najbližšom čase mal zaoberať vládny kabinet.

Domáca ťažba zemného plynu v minulom roku dosiahla 89 miliónov m3. "V dlhodobom horizonte je možné predpokladať pokračovanie ťažby zemného plynu zo súčasných zdrojov s klesajúcim trendom," upozornil rezort hospodárstva.

"Prípadné zmeny do tohto trendu môžu priniesť len novoobjavené ložiská – ťažené objemy však budú závisieť od rozsahu, charakteru a lokalizácie prípadných nových ložísk. Nezanedbateľným faktorom bude aj ekonomická náročnosť ťažby z takýchto ložísk," informuje v správe MH SR.