Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na Slovensku v 1. polroku klesol počet nespoľahlivých platcov DPH

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Najviac, 780 podnikateľov, ktorí si riadne neplnia svoje záväzky voči štátu, pochádza z Trnavského kraja.

Bratislava 11. júla (TASR) – V prvom polroku 2017 klesol počet nespoľahlivých platcov dane z pridanej hodnoty (DPH) na Slovensku o 562 spoločností, pričom ich celkový počet ku koncu júna predstavoval 4711. Najmenej neplatičov DPH od začiatku minulého roka zaznamenala SR v máji tohto roka, a to 4.493. Vyplýva to z aktuálnej analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorá sa zaoberá poskytovaním ekonomických informácií o firmách.

Počet nespoľahlivých platcov DPH sa tak za prvých šesť mesiacov tohto roka znížil o viac ako päťsto firiem, od začiatku roku 2016 je ich menej o 789. "Aj napriek tomu, že oproti poslednému sledovanému mesiacu, máju 2017, narástol počet neplatičov DPH presne o 218 spoločností, môžeme konštatovať, že pomalým tempom ubúdajú, čo je pozitívum pre slovenskú ekonomiku. Situácia v Českej republike je opačná, nespoľahlivých platcov DPH na trhu pribúda," zhodnotila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Medzi najväčších neplatičov DPH sa radia spoločnosti s ručením obmedzeným, z ktorých daň neplatí 3197. K nespoľahlivým platcom však patrí aj 1075 živnostníkov a 105 akciových spoločností. "Tieto dáta odrážajú najmä fakt, že na Slovensku najviac podnikateľov podniká práve prostredníctvom eseročiek," vysvetlila Štěpánová. Dodala, že DPH neplatia zväčša malé spoločnosti, ktoré majú maximálne dvoch zamestnancov (1775).

Najviac, 780 podnikateľov, ktorí si riadne neplnia svoje záväzky voči štátu, pochádza z Trnavského kraja. Ide o takmer pätinu z celkového počtu. Nasledujú spoločnosti z Nitrianskeho (733) a Bratislavského kraja (715). Najmenej nespoľahlivých platcov DPH (361) má, naopak, Prešovský kraj.