Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na trhy opäť zapôsobili nadmerné zásoby ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Neskôr sa však ceny ropy korigovali, keď na trhu opäť prevážili obavy z nadmerných svetových zásob komodity.

Washington 10. februára (TASR) - Cena americkej ropy sa opäť vrátila k poklesu a ropa Brent revidovala skorší výrazný rast ceny, keď nové obavy z nadmerných zásob ropy vo svete prekonali aj informáciu z USA o prekvapujúcom poklese ropných zásob v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pôvodne sa ceny ropy prudko zvýšili, keď zareagovali na informácie, že zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane klesli o 754.000 barelov (1 barel = 159 litrov). Analytici pritom očakávali rast až o 3,6 milióna barelov. K tomu sa pridali opätovné signály, že producenti ropy by mohli rokovať o riešení nízkych cien komodity. Cena americkej WTI následne zareagovala rastom nad 29 USD/barel.

Neskôr sa však ceny ropy korigovali, keď na trhu opäť prevážili obavy z nadmerných svetových zásob komodity. Obchodníci sa zamerali najmä na fakt, že v hlavnom ropnom uzle v USA v Cushingu dosiahli zásoby ropy v minulom týždni rekordné hodnoty.

Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla do 18.04 h SEČ o 5 centov na 27,89 USD (24,78 eura), pričom počas obchodovania zaznamenala pokles na 27,39 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent na druhej strane vzrástla o 72 centov na 31,04 USD/barel, no počas dňa vyskočila až na 31,90 USD za barel.