Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ZSPS: Na výstavbu nájomných bytov treba súkromný kapitál

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Zväz poukázal na to, že na Slovensku je v súkromnom vlastníctve až 90,5 % bytov a iba v prípade 3 % nehnuteľností ide o nájomné byty vo verejnom sektore.

Bratislava 23. februára (TASR) – Prístup samospráv k problematike nájomných bytov sa v jednotlivých regiónoch výrazne líši. Upozornil na to Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS), podľa ktorého je nevyhnutné posilniť spoluprácu so súkromným sektorom a zvážiť nástroje na podporu nájomného bývania.

Zväz poukázal na to, že na Slovensku je v súkromnom vlastníctve až 90,5 % bytov a iba v prípade 3 % nehnuteľností ide o nájomné byty vo verejnom sektore.

Počet podporených bytov za roky 2000 až 2016 podľa neho dosvedčuje rozličný prístup samosprávy k tejto otázke. Zatiaľ čo napríklad v Bratislave pribudlo len 1,14 bytu na tisíc obyvateľov, v okrese Nové Mesto nad Váhom išlo o 18,37 bytu na rovnaký počet ľudí.

„Pri súčasných podporných nástrojoch chýba možnosť predvídateľného vývoja, alebo v ideálnom prípade stabilizácia ročných výdavkov štátneho rozpočtu do oblasti bývania,“ konštatoval mediálny zástupca ZSPS Peter Steigauf.

Zväz bude v najbližšom období aktívne presadzovať, aby výstavba nájomných bytov prebiehala so spoluúčasťou súkromného kapitálu, teda bankového sektora, podnikateľov, správcovských organizácií a ďalších dotknutých subjektov.

„Zväz vníma ako nevyhnutnú analýzu daňových nástrojov, ktoré by podporili rozvoj nájomného bývania. Pri pozitívnych ekonomických, legislatívnych a inštitucionálnych podmienkach výstavby nájomných bytov nám môžu byť vzorom rozvinuté krajiny Európskej únie,“ doplnil Steigauf.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrhy noviel zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania a zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní.

„Tieto návrhy zákonov už obsahujú niektoré opatrenia, ktoré majú motivovať súkromných investorov pre obstarávanie nájomného bývania,“ uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Karolína Ducká.