Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na využívanie roamingu nie je od júna potrebná nijaká registrácia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na dodržiavanie pravidiel budú dozerať národné regulačné orgány, ktoré v prípade porušenia zakročia.

Bratislava 21. mája (TASR) – Na využívanie služieb roamingu za vnútroštátne ceny nie je potrebná nijaká registrácia. Uvádza sa to v materiáli Európskej komisie (EK). Od 15. júna budú môcť občania Európskej únie (EÚ) používať mobilné zariadenia pri cestovaní v rámci EÚ za rovnaké ceny ako doma (tzv. roaming za vnútroštátne ceny).

"Ak si napríklad doma platíte mesačný balík minút, SMS správ a dátových služieb, akýkoľvek hovor, SMS či dátová relácia počas vášho pobytu v zahraničí v rámci EÚ sa bez dodatočných poplatkov odpočíta od daného objemu, ako keby ste boli vo svojej vlasti," uvádza EK.

Zákazníci budú mať stále možnosť kupovať si i SIM karty v rôznych členských štátoch. "Občania EÚ môžu naďalej kupovať akékoľvek iné karty SIM v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ a surfovať a telefonovať za miestne tarify, alebo využívať tieto karty pri roamingu," informovala Komisia. Zároveň však zdôraznila, že roaming za vnútroštátne ceny nebudú môcť využívať občania EÚ, ak nemajú pobyt v krajine, kde si zakúpili kartu, "alebo ak nemajú stabilné väzby vyžadujúce si častú a podstatnú prítomnosť v danom štáte".

Na dodržiavanie pravidiel budú dozerať národné regulačné orgány, ktoré v prípade porušenia zakročia.